Meteorolozi ažurirali izglede vremena: I naredne dvije sedmice nestabilno vrijeme

Meteorolozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda ažurirali su izglede vremena za narednih 15 dana.

Nakon vedrijeg prvog dana proteklog vikenda, u nedjelju poslije podne uslijedilo je postepeno povećanje naoblake, prvo u Bosni, potom u noćnim satima i u Hercegovini.

Pretežno oblačno, povremena kiša, pljuskovi i kraća lokalna nevremena praćena grmljavinom, karakterisaće drugu sedmicu maja.

Kraća sunčana razdoblja moguća su u prvom dijelu, a izraženije padavine u drugom dijelu sedmice. Jutra će biti svježa, naročito u Bosni.

Maksimalne temperature zraka iako, manje nego u dane vikenda, ipak će biti primjerene ovom dijelu godine.

Jutarnje temperature zraka varirat će od 5 °C do 11 °C u Bosni, na jugu Hercegovine do 14 °C. Najviše dnevne temperature pretežno između 15 °C i 20 °C, na jugu zemlje do 22 °C.

U periodu od 15.05. do 22.05., prema raspoloživim prognoznim modelima nastavlja se razdoblje nestabilnih vremenskih prilika.

Izraženija kiša, pljuskovi i grmljavina očekuju se u centralnim i sjevernim područjima Bosne, a grmljavinsko nevrijeme moguće je i u južnim i jugozapadnim područjima Hercegovine.

Jutarnje temperature osciliraće pretežno između 7 °C i 12 °C u Bosni do 15 °C u Hercegovini. Maksimalne dnevne temperature kretat će se između 17 °C i 22 °C u Bosni, u Hercegovini do 25 °C.