Vučić se još jednom obrukao: Šta znači slogan na Blažićevoj majici?

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić nakon prve masovne pucnjave u srijedu u Srbiji, kad je u školi ubijeno devet osoba, istu je večer izašao s deset tačaka koje će tobože predložiti vladi.

Vlada je sutradan, niti 12 sati nakon što je Vučić tačke predstavio, sve tačke prihvatila – bez ozbiljne analize i ikakvog javnog savjetovanja.

U četvrtak navečer došlo je do novog masovnog ubistva u Srbiji. Uroš Blažić, 20-godišnjak iz okolice Mladenovca, u sumanutom je pohodu ubio osam i ranio 14 osoba.

Srpske su vlasti odmah istu večer požurile zaključiti da se radi o terorističkom činu. Narativ su prihvatili mediji, a na kraju i sam predsjednik Vučić.

Noćašnji napad je bio teroristički napad u kojemu su naše jedinice imale zadatak uhapsiti ili neutralizirati terorista. Zlikovac je uhapšen i zlikovac svjetlost bijelog dana više vidjeti neće. Iz zatvora izaći neće“, rekao je Vučić na konferenciji za medije u petak.

A, šta je uopšte terorizam?

Terorizam (prema teror), primjena oružanog i drugoga nasilja, najčešće protiv nedužnih osoba, radi ostvarenja političkog ili nekoga drugog cilja.

Obilježava ga sistemtičnost u upotrebi nasilja (ili prijetnji nasiljem), pretežno politička motivacija (borba za društvene promjene, politički uticaj ili vlast), promišljen izbor direktnih žrtava te onih indirektnih (širenjem straha), kršenje ljudskih prava i dr. Određuje se i kao oblik političkog nasilja, metoda vojno-političke borbe i drugo.”

Do danas nije jasno, a prvu večer kad je napad proglašen terorizmom to je bilo još manje jasno, koji su to politički ili ideološki ciljevi koje Blažić zagovara?

Tu se pojavljuje bizarna priča o ubicinoj majici, a koja bi valjda trebala dokazati političke ciljeve ubojice.

Ubica je uhapšen s plavom majicom na kojoj se vide Italija, Francuska i Španija. “Generation 88 on tour”, piše na majici.

Vučić je to protumačio kao podršku Hitleru.

Komentirajući majicu u kojoj je uhapšen ubica, a na kojoj stoji natpis “generacija 88”, Vučić je rekao:

Pobio si ljude s majicom Heil Hitler, generacija 88! U Srbiji si našao svog Hitlera, đubre jedno! Ovdje si se našao njemu diviti i ubijati ljude, njemu koji nam je pričinio toliko zla.”

Broj 88 zaista koriste neonacisti jer je slovo H osmo slovo u abecedi, dakle 88 se može tumačiti kao HH – Heil Hitler.

Dobar dio javnosti i takozvanih stručnjaka u Srbiji prihvatio je priču o terorističkoj pozadini i nacističkoj naravi majice. Mediji u Srbiji konstatirali su da se na majici vidi Njemačka iako je jasno da se ne vidi.

A onda se pojavilo logičnije objašnjenje. Majica koju je nosio ubica iz Mladenovca, a koju je srpski predsjednik Aleksandar Vučić doveo u vezu s Hitlerom, zapravo je majica maturanata škole u Sopotu, kaže za Novu.rs Stevan Vlajić, osnivač pokreta “Samo jako” i koordinator inicijative “Zeleni presjek”, čiji je prijatelj kreirao majicu.

To je majica koja predstavlja službenu majicu maturanta Ekonomsko-trgovinske škole iz Sopota koju su 2006. godine nosili na ekskurziju u Španiju, Italiju i Francusku“, rekao je Vlajić za Novu.rs.

Jednostavno, kada se neko dobro zagleda, vidi se da je na majici nacrtan teritorij Španije, Italije i Francuske, gdje se održavala ekskurzija. Piše i Generation 88 on tour, iza piše Serbia. To je manipulacija koja se provlači, a rečeno je da je važno da se ne šire lažne informacije“, kaže Vlajić.

Broj 88 naprosto predstavlja godinu rođenja tadašnjih učenika.