Objavljeni izgledi vremena za narednih 15 dana, meteorolozi ne donose lijepe vijesti

Meteorolozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda ažurirali su izglede vremena za narednih 15 dana, odnosno za period od 16. maja do 29. maja.

Prema njihovoj prognozi niti do kraja maja nećemo imati poboljšanje vremenskih uslova.

Prostrano ciklonalno polje i dalje će se zadržati iznad Bosne i Hercegovine, ali i šire regije. Ciklona će uslovljavati oblačno vrijeme sa kišom, povremeno jačim pljuskovima i grmljavinom.

Obilnije padavine prognoziraju se u Hercegovini.

Najkišovitije bit će u utorak i srijedu. Od četvrtka iako će i dalje biti oblačno, padavine neće biti toliko obilne. Temperature zraka u granicama višegodišnjeg prosjeka, tj slične temperaturama u prethodnom periodu.

Jutarnje temperature zraka varirat će od 8 °C do 12 °C u Bosni, na jugu Hercegovine do 14 °C. Najviše dnevne temperature pretežno između 16 °C i 20 °C, na jugu zemlje do 22 °C.

Nestabilno vrijeme s kišom i pljuskovima preovladavat će i u zadnjoj sedmici mjeseca. Tokom kraćih pljuskovitih padavina nisu isključeno grmljavinsko nevrijeme.

Neznatno toplije u odnosu na sedmicu ispred nas.

Jutarnje temperature osciliraće pretežno između 10 °C i 14 °C u Bosni do 16 °C u Hercegovini. Maksimalne dnevne temperature kretat će se između 19 °C i 25 °C u Bosni, u Hercegovini do 27 °C.

Naredno ažuriranje izgleda vremena je 22.05.2023. godine.