Erdoan se obratio svojim pristalicama, vjeruje u pobjedu nakon drugog kruga

Predsjednik Turske Redžep Recep Tayyip Erdogan oko 1 sat iza ponoći obratio se svojim simpatizerima s balkona sjedišta svoje stranke AKP u Ankari.

Neko je u kuhinji, mi smo na balkonu“, započeo je govor Erdoan, aludirajući na svog protukandidata Kemala Kilicdaroglu, koji je objavljivao snimke iz skromne kuhinje.

Erdoan je dobio je 49,35 posto glasova, dok je Kiličdarolu osvojio 45 posto, pokazuju rezultati na osnovu 98,74 posto prebrojanih glasova.

Prema prvim rezultatima parlamentarnih izbora, Erdoanova Stranka pravde i razvoja osvojila je 35,42 posto glasova, dok je Kiličdaroluova Republikanska narodna stranka osvojila 25,4 posto.

Iako konačni rezultati još nisu stigli, značajno vodimo. Još uvijek ne znamo konačne zvanične rezultate, čekamo na objavu volje naše nacije.

Dok čekamo na rezultate, odlučio sam da održim tradicionalni govor s balkona unaprijed“, izjavio je Erdoan.

BBC navodi se kako se radilo o jasnoj sugestiji da, iako Erdoan nije uspio pobijediti u prvom krugu izbora, vjeruje da će pobijediti u drugom.

Naša nacija je odlučila. Ne trebaju nam novi izgovori. Vidjet ćemo volju naše nacije kad vidimo konačne rezultate“, dodao je.