Ratni zločinac se videolinkom obratio učenicima na času u Srbiji

Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji (YIHR Srbija) zatražila je danas od Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja ove zemlje da utvrdi odgovornost direktorice OŠ “Đura Jakšić” u Kaću jer je na javnom času 20. aprila na temu “Košare: Priče heroja”, učestvovao osuđeni ratni zločinac Nebojša Pavković.

Kako se navodi u saopćenju, “Pavković je za vrijeme rata na Kosovu bio komandant Treće armije Vojske Jugoslavije i da je pravosnažno osuđen pred Haškim tribunalom 2014. na zatvorsku kaznu od 22 godine, za zločine protiv čovječnosti nad Albancima na Kosovu 1999. godine“.

Nebojša Pavković, nekadašnji komandant Treće armije Vojske Jugoslavije, koji je pravnosnažno osuđen na 22 godine zatvora obratio se učenicima putem videolinka iz Finske gdje služi zatvorsku kaznu.

YIHR je pozivajući se na pisanja medija navela da je na javnom času govorio i gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, i pozvala odborničke grupe u Skupštini grada Novog Sada da iniciraju njegov opoziv.

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove je u maju 2022. godine odbio Pavkovićev zahtjev za prijevremeno puštanje na slobodu zbog velike težine njegovih zločina i nedostatka rehabilitacije.