Video/ Ivica Osim je konačno dobio svoju ulicu u Sarajevu, prisjetimo se njegovih riječi

Danas je svečano otkrivena tabla sa imenom “Bulevar Ivice Osima” na stadionu Grbavica Fudbalskog kluba Željezničar.

Podsjetimo, Skupština KS 19. aprila je izglasala odluku o promjeni naziva ulice Zvornička u “Bulevar Ivice Osima”, a općinska služba je u roku završila administraciju te je danas ploča i zvanično otkrivena.

Inicijativa za preimenovanje ulice Zvornička podnesena je još u maju prošle godine. Podnijeli su je Klub SDA u Općinskom vijeću Novo Sarajevo, Fudbalski klub Željezničar i novinar Muhamed Bikić.

Na sjednici OV 31. maja uz konsultacije sa FK Željezničar utvrđeno je da prijedlog glasi: “Bulevar Ivice Osima” što je i OV podržalo.

Ivica Osim je tokom svoje karijere dao mnoštvo velikih izjava koje su već ušle u nogometne anale. Ipak, jedno obraćanje javnosti se posebno izdvaja u moru ostalih.

Prije 31 godinu, tri sedmice prije početka Evropskog prvenstva 1992. godine u Švedskoj Ivica Osim je sazvao konferenciju za medije u Beogradu.

Brojni novinari su s nestrpljenjem čekali da čuju šta će im Švabo poručiti, a pribojavali su se onog što se i desilo.

Osim je sjeo i za nešto manje od minute rekao sve što mu je na duši. Podnio je ostavku kroz suze zbog agresije na Bosnu i Hercegovinu.

@sarajevskaseharatiktok Legendarni Švabo je zvanično dobio svoju ulicu #ivicaosim #svabo #grbavica #zeljeznicar #zeljo #sarajevo ♬ Emotional Cinematic Sad Violin and Piano – ISAo

Ostavka je, ovako, najdirektnija stvar, da kaže čovjek: odlazim i gotovo je. Opet vam kažem, a to sam već ponovio, da ne vjerujem da mogu da idem, niti ću ići, ni u Firencu ni u Švedsku.

Sve što mogu da napravim, ovako ljudski, i ako me neko bude pitao, tu nema problema nikakvih, to je moj privatni gest, a vi ga možete protumačiti kako hoćete…

To je neka moja lična odluka, a ja neću da govorim radi čega i da objašnjavam, vi vrlo dobro znate. Ali ako ništa drugo, i ono jedino što mogu da učinim za taj grad, bar da se i vi sjetite da sam se rodio u Sarajevu, a znate šta se dešava“, rekao je Osim.

Selekciju Jugoslavije je 28. maja u Firenci u prijateljskom duelu protiv Fiorentine sa klupe vodio Milan Miljanić i to je bila posljednja utakmica SFRJ u historiji.

Već 31. maja, kada je ekipa već bila u Švedskoj, Jugoslaviju je UEFA izbacila sa Eura odlukom Ujedinjenih nacija.

Umjesto Jugoslavije na prvenstvo je otišla drugoplasirana selekcija iz kvalifikacione grupe 4 Danska koja je na kraju i senzacionalno osvojila Evropsko prvenstvo.