SDA neće glasati za Nacrt zakona koji reguliše ponašanje na internetu

Nacrt zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira koji je usvojila Vlada Kantona Sarajevo, a koji reguliše ponašanje na internetu i predviđa kazne do 15.000 KM izazvao je brojne reakcije.

Oglasili su se iz Kantonalnog odbora SDA koji tvrde kako ovaj Nacrt “predstavlja grubi udar na demokratiju, slobodu mišljenja i slobodu govora”.

Kreiran je po uzoru na Zakon o kleveti u RS-u i sadrži elemente koji pogoduju uspostavljanju totalitarnog režima. Nejasni pojmovi i neprecizne formulacije vlastima omogućavaju da ozakone verbalni delikt, provode sistemsku represiju i progone političke neistomišljenike.

Posebno zabrinjava to što vlast u Kantonu Sarajevo pri proceduri donošenja ovakvog Nacrta zaobilazi javne rasprave, mišljenja akademskih radnika i institucija, nevladinih organizacija i aktivista.

Da li svojom kolektivnom šutnjom ovi važni društveni činioci podupiru najavljenu diktaturu vlasti? Da li predstavnici međunarodne zajednice koji djeluju u Kantonu Sarajevo, dolaze iz društava u kojima karakter vijesti određuje policija?”, naveli su i dodali kako neće podržati ova zakonska rješenja u Skupštini KS.

No, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica najavio je da će javna rasprava biti održana nakon što se Nacrt usvoji u Skupštini KS.

Širom su otvorena vrata za svaku kritiku, nema govora o nekom totalitarnom zakonu. Izbacujemo naše razmišljanje kako se boriti protiv ovakvih pojava i širenjem lažnih vijesti jer imaju utjecaj širenja panike i narušavanja javnog reda i mira.

Primjer je da neko objavi informaciju da prema školi ide dječak sa pištoljem, pa to izaziva paniku i želimo to ovako regulisati da spriječimo lažne vijesti. Ovdje se utvrđuje lažnu informaciju, ako se namjerno plasira u javnost, i propisana norma nosi prekršajnu odgovornost. Takva objava i na FB, ne samo u medijima, to će se ponašanje sankcionisati”, kazao je Katica.