Ambasada SAD: “Narodna skupština RS je izvela bezobziran napad na Dejtonski sporazum”

Narodna skupština RS danas je izvela bezobziran napad na Dejtonski mirovni sporazum i njime uspostavljen Ustav Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Ambasade SAD-a.

Njihovo saopćenje prenosimo u cjelosti:

“Nikakva politička retorika ili dezinformacije ne mogu promijeniti osnovnu činjenicu jasno navedenu u Članu III (3) Dejtonskog ustava da RS mora u potpunosti poštovati odluke institucija Bosne i Hercegovine, što uključuje konačne i obavezujuće presude Ustavnog suda BiH. RS ne može jednostrano poništiti ovu obavezu, niti može zakonski ignorisati presude Ustavnog suda.

Kao što smo i ranije govorili, Srbi su sastavni dio multietničke BiH i imaju ključnu ulogu u kreiranju institucija u zemlji i određivanju njene budućnosti.

To je sadržano u Daytonskom mirovnom sporazumu. Ukoliko gospodin Dodik sprečava NSRS da imenuje dvoje sudija u Ustavni sud BiH, onda će Sud donositi odluke bez učešća dvoje sudija imenovanih od strane RS.

Zbog aktivnosti gospodina Dodika, stanovnicima RS bit će uskraćen glas u jednoj državnoj instituciji predviđenoj Dejtonskim mirovnim sporazumom.

To je besmisleno i neodgovorno, ali je svakako u skladu sa ostalim nastojanjima gospodina Dodika da građane RS liši osnovnih prava koja se odnose na slobodu medija, govora i okupljanja.

Bez sumnje će gospodin Dodik ponoviti svoje banalne i pogrešne tvrdnje da su Ustavni sud i njegove odluke neligitimne, anti-srpske, ili protiv RS jer u Sudu nema dvojice sudija imenovanih od strane RS.

To je očigledno licemjerno imajući u vidu njegovo odbijanje da odobri imenovanja. U tom kontekstu, ako su nečije aktivnosti protiv RS ili protiv Srba, onda su to aktivnosti gospodina Dodika.

Rukovodstvo NSRS suodgovorno je jer je omogućilo neustavne i anti-Daytonske napade gospodina Dodika na Ustavni sud BiH.

Sjedinjene Države snažno podržavaju teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karater Bosne i Hercegovine i nastaviće insistirati na odgovornosti pojedinaca koji poduzimaju aktivnosti suprotne Daytonskom sporazumu”, kaže se u saopćenju Ambasade.