Narodna skupština RS prihvatila veto Željke Cvijanović, državljani Kosova ne mogu u BiH samo s ličnim kartama

Poslanici u Narodnoj skupštini RS podržali su veto predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović na jedinstvenu tačku o tri sporazuma iz Berlinskog procesa.

Veto je podržan na posebnoj sjednici NSRS.

Poslanici su usvojili odluku o potvrđivanju Izjave člana Predsjedništva BiH iz RS po kojoj je Zaključak za hitno usvajanje Sporazuma o slobodi kretanja sa ličnim kartama na Zapadnom Balkanu, Sporazuma o priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine, doktora dentalne medicine i arhitekata u kontekstu Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini i Sporazuma o priznavanju kvalifikacija visokog obrazovanja na Zapadnom Balkanu, usvojen bez konsenzusa na šestoj redovnoj sjednici Predsjedništva BiH, održanoj 21. juna, veoma štetan po vitalne interese RS.

Cvijanović je u uvodnom obraćanju povodom zahtjeva za blokiranje olakšica za osobe s Kosova istakla da je ova odluka zapravo odnos RS-a prema aktuelnoj situaciji na Kosovu.

Usvojena je i odluka o potvrđivanju Izjave člana Predsjedništva BiH iz RS po kojoj je Zaključak za usvajanje Akcionog plana za ispunjavanje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o Zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji, usvojen bez konsenzusa na šestoj redovnoj sjednici Predsjedništva BiH, održanoj 21. juna, veoma štetan po vitalne interese RS.