Poznat termin posljednjeg ispraćaja Dinne Kasala

U vikendici kod Konjica jučer je samoubistvo počinio Dinno Kasalo.

Posljednji ispraćaj Kasala bit će održan sutra na Ateističkom groblju Musala Konjic u 15 sati.

Kasala su još zvali i Prenjski vuk, zato što je svaki slobodni trenutak provodio na ovoj planini.

Upravo je to i razlog zašto je se na čitulji nalazi i fotografija Prenja.

Podsjetimo, Kasalo je bio majstor fotografije, reditelj brojnih dokumentarnih filmova i veliki zaljubljenik u prirodu. Bio je urednik i producent na BHRT-u.

U okviru serijala “Život i ostalo” koji je bio jedan od prvih dokumentarnih serijala u produkciji BHT1, Dinno Kasalo snimio je desetine dokumentaraca, a po sopstvenim riječima, nedefisanog žanra.

Njegovi filmovi rađeni su u artističkom maniru, a na domaćim i inostranim festvalima osvojili su brojne nagrade.

“Neretva je tekla venama Dinne Kasala, njegovu borbu nećemo zaboraviti”

Od Kasala se jučer i danas opraštaju brojni prijatelji i kolege, a oproštajnu poruku se uputili i iz fondacije “Atelje za društvene promjene”.

Kazali su da je njegovim venama tekla Neretva.

Posljednji pozdrav konjičkom Lavu. Veliki Dinno Kasalo, umjetnik, majstor fotografije, reditelj brojnih nagrađivanih filmova, strastveni planinar i borac za zaštitu prirode, od danas više nije s nama.

‘Živjet ćeš u našim sjećanjima. U zelenilu naše Nere. U zvižduku vjetra iznad naših planina. U vrletima Prenja kojeg si toliko volio’, napisao je jedan od Dinninih prijatelja i saboraca u ekološkim borbama koje je vodio.

Radi se o čovjeku koji je živio Planetu Prenj, dok je njegovim venama tekla Neretva.

Njegova podrška u cjelokupnom procesu borbe protiv izgradnje malih hidroelektrana na slivu rijeke Neretvice također neće biti zaboravljena.

Fondacija Atelje za društvene promjene – ACT izražava najiskrenije saučešće porodici, prijateljima i poznanicima. Nek’ mu je laka zemlja bosanskohercegovačka“, napisali su.