Video/ Na Vilsonovom šetalištu snimljena zmija kako se zavlači u klupu

U Sarajevu, na Vilsonovom šetalištu jutros se pojavila zmija koja je izvirila iz trave i čak se zavukla u klupu.

Kako je prikazano na snimku zmija je poprilično duga.

Nekoliko građana snimalo je zmiju, a ovo je još samo jedno upozorenje za građane da paze gdje sjedaju i hodaju.

Naročito upozoravamo građane da obrate pažnju na mjesta gdje se nalazi nepokošena i visoka trava.

@sarajevskaseharatiktok Oprez građani! Zmija snimljena kako se zavlači u klupu na Vilsonovom šetalištu #sarajevo #vils #vilsonovo #vilsonovosetaliste #vilsonovošetalište #zmija #zmija🐍 #snake #snakes #sarajevo🇧🇦 #novosarajevo ♬ Suspense, horror, piano and music box

Sarajevska sehara je u nekoliko navrata pisala i upozoravala građane da se veliki broj zmija pojavio u naseljenim područjima.

Građani su nam gotovo svakodnevno slali fotografije i snimke zmija, a najviše u sarajevskom naselju Otoka.

Ove godine nadležne službe su poprilično zakasnile s deratizacijom i postavljanjem repelenata.

Iako se radi o neotrovnim zmijama, koje imaju značajnu ulogu u prirodi obzirom da se hrane glodarima koji prenose teške zarazne bolesti, nikada nije svejedno kada vidimo poprilično veliku zmiju.

@sarajevskaseharatiktok Najezda zmija u Sarajevu zbog nebrige nadležnih #sarajevo #otoka #jezero #porodiliste #zmije #zmija #snake #snakes ♬ Intense Music(850540)

Ipak, Općina Novo Sarajevo je jučer saopćila da je putem Službe za civilnu zaštitu provela preventivnu sistematsku deratizaciju i deviperaciju na više lokacija na području općine Novo Sarajevo.

Primarni cilj je zaštita zdravlja naših građana, sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti na području ove lokalne zajednice, kao i poboljšanje općih higijenskih uslova za život, zaštita čovjekove sredine od zmija, gmizavaca i štetnih glodara.

Izvršeno je tretiranje obale rijeke Miljacke, prostor oko Strojorada, javnih površina (dječija igrališta, parkovi za djecu, Vilsonovo šetalište, parkovi za pse, šetnice).

Navedene aktivnosti realizirala je firma Sanitacija d.o.o.“, saopćili su iz Općine.

Za druge lokalne zajednice nije poznato da li su uradili išta po ovom pitanju.