SDA reagovala na Dodikove napade na reisa Kavazovića

SDA najoštrije osuđuje bahate i primitivne napade Milorada Dodika na reisu-l-ulemu Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazovića, koji dolaze uoči jednog od najvećih muslimanskih blagdana Kurban-bajrama, saopćeno je danas iz ove stranke.

Vrijeđanje pripadnika drugih etničih i vjerskih grupa, te općenito neistomišljenika, već dugo je Dodikova matrica ponašanja kojom sve one koji mu stoje na putu pokušava ušutkati ili diskreditirati, saopćili su iz SDA.

Dodik će se morati pomiriti s činjenicom da je prošlo vrijeme kada se predstavnike Islamske zajednice i Bošnjake općenito moglo ušutkati ili ih vrijeđati bez posljedica.

Ukoliko očekuje da se svi Bošnjaci ponašaju servilno, da mu se ne suprotstavljaju i šute na njegove napade, kao što to čine predstavnici Trojke, onda se grdno vara“, dodaju iz SDA.

Morao bi imati na umu da su predstavnici Trojke politička manjina u probosanskom bloku, i da je puno više onih koji su spremni da se na svaki način suprotstave njegovoj aroganciji i pogubnoj antidržavnoj politici.

To bi na umu morali imati i ključni predstavnici međunarodne zajednice. Oni prema Dejtonskom sporazumu imaju obavezu da reaguju i zaustave Dodika u napadima na državu BiH i stvaranju atmosfere kakva nije vladala ni uoči agresije na BiH.

Dužni su reagovati dok nije postalo kasno, jer Dodikova politika sve ozbiljnije ugrožava stabilnost i mir”, kazali su iz SDA.

Dodik žestoko napao “prvog muslimana BiH”

Podsjetimo, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik izjavio je da je Bosna i Hercegovina sekularna država i Islamska zajednica u BiH hitno mora da se prilagodi toj činjenici, ocijenivši da i “posljednji istup prvog muslimana BiH Huseina Kavazovića liči na sve osim na istup religijskog poglavara”.

Ako bi pristali da Islamska vjerska zajednica u BiH određuje prijatelje, neprijatelje, dobre i loše protektore, baš kao da igdje postoji dobar protektorat, onda bismo pristali na ratne ideje muslimana o ‘političkom’ islamu”, rekao je Dodik.

Entitetski predsjednik je naveo da u BiH žive i pravoslavci i katolici sa svojim sveštenicima, ali “nikome od njih nije palo na pamet da vodi i unutrašnju, a sad i spoljnju politiku BiH”.

Razumijem da je Kavazović zainteresovan za život i napredak muslimana, ali svoju zabrinutost pokazuje na potpuno neprihvatljiv način vremenu u kojem živimo i uređenju koje je na snazi”, istakao je Dodik.

Dodao je kako reisul-ulema “Kavazović u ofanzivi” kako je SDA u opoziciji.

Sve to ne bi bilo čudno ni nakaradno da Husein Kavazović ima registrovanu političku partiju i da govori i djeluje s tih pozicija. Ali, nositi vjerska obilježja, a aktivno se baviti politikom zaslužuje politički odgovor“, poručio je Dodik.