Dok oluja uveliko “rusvaj” pravi po Hrvatskoj, crni oblaci se nadvili i nad Prijedorom

Dok nevrijeme uveliko pravi “rusvaj” po susjednoj Hrvatskoj, crni oblaci nadvili su se poslijepodne i nad Prijedorom.

Riječ je o konvektivnom nevremenu koje se razvilo nad donjim Pounjem, a ispred oluje “Montferrato” koja se kreće iz pravca Hrvatske.

Podsjetimo, nevrijeme je prvo pogodilo Istru, potom i sjever Hrvatske.

Vjetar čupa drveća i u pojedinim dijelovima pada grad.

Nedim Sladić kroz primjer zagrijanog lonca objasnio superćelijsku oluju

Mladi i najpoznatiji naš meteorolog, Nedim Sladić, objasnio je superćelijsku oluju kroz primjer zagrijanog lonca.

Sladić je na Facebooku napisao sljedeće:

Neka vam bude analogija superćelije ova slika: zagrijan lonac prethodno na šestici (tj. vrela podloga zemlje). Dodajte hladnu vodu (tj. svježi atlanski zrak sa sjeverozapada).

Nastaje burna reakcija – brzi oblak vodene pare koji se diže uvis (tj. snažna uzlazna struja koja potiskuje lakši, vreli zrak uvis usljed velike dostupne molekularne kinetičke energije).

A zamislite kad tako nešto bukne na mjestu gdje nema prostornog ograničenja?”, naveo je Sladić.

Također, Sladić podsjeća da je na snazi narandžasti meteoalarm.

Civilna zaštita KS izdala upozorenje na obilne kišne padavine i jak vjetar

Kantonalna uprava civilne zaštite Kantona Sarajevo izdala je upozorenje za preduzimanje preventivnih mjera zaštite i spašavanja od obilnih kišnih padavina i jakog vjetra.

Navode da se, prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, od 21. do 23. jula na području Bosne i Hercegovine i Kantona Sarajevo očekuju obilnije kišne padavine praćene jakim udarima vjetra i gradom.

Dodaju da je Zavod izdao narandžasto upozorenje za lokalne pljuskove, praćene grmljavinom i pojačanim vjetrom i gradom za vremenski interval od 21. jula od 16 sati do 22. jula do 23:59 sati i da lokalno može pasti 15 do 35 litara kiše po metru kvadratnom. Očekuje se i vjetar brzine 45-65 km/h.

Upozoravaju se sva pravna i fizička lica da preventivno radi zaštite zdravlja i života ljudi, te materijalnih i kulturnih dobara, odmah u skladu sa svojim nadležnostima, kao i obavezama, koje su im propisane Zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća, preduzmu neophodne preventivne mjere zaštite od kišnih padavina i jakog vjetra (pripreme adekvatne snage i materijalno-tehnička sredstava za brzi odgovor na najavljene kišne padavine i jake udare vjetra) jer će se tako stvoriti pretpostavke za efikasniji i brže reagovanja svih subjekata sistema zaštite i spašavanja u sveobuhvatnom odgovoru na potencijalne izazove i prijetnje od poplava i jakih udara vjetra, a samim tim će se izbjeći velike materijalne šteta, kao i moguće povrede i ljudske žrtve”, naveli su iz KUCZ-a.

Posebno apeluju na pravna lica koje izvode radove na građevinskim objektima da ne ostavljaju predmete koji bi uslijed jakog vjetra mogle pasti sa krovova objekata, građevinskih skela i sl. i time ugroziti sigurnost prolaznika.

Također, apelujemo sugrađanima da na svojim balkonima i druge otvorene prostore ne ostavljaju predmete koji bi mogli usljed vjetra ugroziti sigurnost prolaznika, da ne parkiraju svoja vozila u blizini velikih stabala, te da izbjegavaju izlete i boravak u prirodi u periodu trajanja narandžastog upozorenja”, apeluju iz Kantonalne uprave civilne zaštite.

Apeluju i na općinske službe civilne zaštite s područja Kantona Sarajevo da odmah stave svoje organizovane snage zaštite i spašavanja u stanje pripravnosti, kako bi iste bile spremne kao snage prvog odgovora, da u skladu sa svojim nadležnostima i obavezama po planovima zaštite i spašavanja reaguju na potencijalno moguće obilne kišne padavine i jake udare vjetra na području svojih općina.

Napominjemo, navedene subjekte, da su dužni odmah čim primijete ili saznaju za neku opasnost ili pojavu koja može dovesti do nastanka prirodne i druge nesreće, sve podatke o istoj dostaviti Kantonalnom operativnom centru civilne zaštite na tel. broj 121, koji radi neprekidno 24 sata svaki dan”, zaključili su iz KUCZ-a.

BH Meteo: “Poslijepodne i večeras nestabilno vrijeme iznad većeg dijela zemlje”

“Danas poslijepodne i navečer nestabilno vrijeme iznad većeg dijela zemlje uz prolazno kišu, pljuskove sa grmljavinom a lokalno i jače nevrijeme sa vjetrom i ledom”, najavio je servis BH Meteo.

Evropski centar za praćenje i najavu oluja (ESTOFEX) izdao je drugi stepen upozorenja za sjeverozapad, sjever i sjeveroistok Bosne gdje bi danas moglo biti najburnije.

Nevremena su moguća i preko dijela zapadne, centralne, istočne Bosne i sjeverne Hercegovine (stepen 1).

Na jugu Hercegovine nestabilnosti se uglavnom ne očekuju, osim u slučaju iznenađenja.

Tačna pozicija, putanja i tajming nevremena će se znati kada se olujni sistemi iz Hrvatske približe granici BiH.

Na kraju obavještenja dodaju da će javnost blagovremeno obavijestiti o kretanju i promjenama vremenskih prilika.

Detaljna prognoza za danas

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati sunčano vrijeme. Poslije podne umjeren porast naoblake u Bosni može usloviti lokalne pljuskove i grmljavinu. Lokalno je moguća i pojava grada, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

U kasnim večernjim satima i u noći sa petka na subotu jače grmljavinsko nevrijeme, praćeno jakim udarima vjetra ponegdje i gradom se očekuje u sjevernim, sjeveroistočnim i djelimično centralnim područjima Bosne.

Vjetar slab do umjeren zapadni i jugozapadni. Dnevna temperatura od 30 do 36, na jugu do 38 °C.

U Sarajevu sunčano. Tokom poslijepodneva je moguć lokalni pljusak praćen grmljavinom. Dnevna temperatura oko 34 °C.

Izdato narandžasto upozorenje za naredna dva dana, očekuje se jače nevrijeme u većini zemlje

Za veći dio BiH izdato je narandžasto upozorenje za naredna dva dana zbog lokalnih pljuskova, praćenih grmljavinom i pojačanim vjetrom.

Također, moguća je i pojava grada.

Narandžasto upozorenje izdaje se za zapadni, sjeverni, centralni i istočni dio BiH od sutra u 16 sati do kraja subote.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda napominju da uz jače pljuskove, lokalno može pasti 15 do 35 litara kiše po metru kvadratnom, dok se uz grmljavinu očekuje i vjetar brzine između 45 i 65 kilometara na sat.

Hidrometeorološki zavod RS izdao je upozorenje na lokalne nepogode za sutra i subotu, a očekuju se udari vjetra jači od 80 kilometara na sat u široj regiji oko rijeke Save.

Prema preporukama Svjetske meteorološke organizacije, stanovništvo treba biti spremno na krhotine koje nosi vjetar, te na mogućnost prekida u snabdijevanju električnom energijom.

Do kraja sedmice nestabilno vrijeme

U subotu, sutra, u jutarnjim satima u sjevernim, sjeveroistočnim i centralnim područjima Bosne se očekuje jače grmljavinsko nevrijeme praćeno intenzivnijim padavinama, jakim udarima vjetra, lokalno i gradom.

U ostatku zemlje sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne širom Bosne su mogući lokalni pljuskovi i grmljavina.

Vjetar slab do umjeren u zapadnim područjima Bosne i u Hercegovini jugozapadni, a u ostatku zemlje sjeverni i sjeveroistočni.

Jutarnja temperatura zraka od 18 do 24, na jugu do 27, a dnevna od 27 do 33, na jugu do 37 °C.

U nedjelju u većem dijelu naše zemlje se očekuje sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. U jutarnjim satima po kotlima Bosne i uz riječne tokove može biti magle ili niske naoblake.

Poslije podne lokalni pljuskovi su mogući ponegdje u centralnim i istočnim područjima Bosne.

Vjetar slab do umjeren na sjeveru Bosne sjeverni i sjeveroistočni, a u ostatku zemlje jugozapadni.

Jutarnja temperatura zraka od 17 do 23, na jugu do 27, a dnevna od 29 do 34, na jugu do 37 °C.

U ponedjeljak sunčano i vruće. Vjetar slab do umejren južni i jugozapadni.

Jutarnja temperatura zraka od 18 do 24, na jugu do 28, a dnevna od 32 do 38 °C.

U utorak sunčano vrijeme uz umjerenu oblačnost. Poslije podne i tokom noći lokalni pljuskovi su mogući u Krajini.

Vjetar slab do umjeren u zapadnim područjima Bosne i Hercegovini jugozapadni, a u ostatku zemlje sjeverni i sjeveroistočni.

Jutarnja temperatura zraka od 18 do 24, na jugu do 28, a dnevna od 28 do 34, na jugu do 37 °C.

Ažurirani izgledi vremena za narednih 15 dana, nije kraj paklenim vrelinama

Meteorolozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda ažurirali su izglede vremena za narednih 15 dana.

Kako navode, do kraja sedmice nastavlja se razdoblje vrlo nestabilnih vremenskih prilika u većem dijelu Bosne i Hercegovine.

U Bosni u jutarnjim satima uglavnom pretežno vedro, poslije podne uz više naoblake mogući su lokalni pljuskovi, grmljavina i grad.

Pri tome će pljuskovi biti naročito izraženi u Posavini i Semberiji. Manji izgledi za lokalne nepogode su u južnim područjima Hercegovine, gdje će preovladavati sunčano, sa vrlo malo oblaka.

U pogledu temperatura zraka, izgledno je nešto svježije, ali i dalje toplo vrijeme sa temperaturama u granicama ili nešto iznad prosječnih za ovo doba godine.

Jutarnje temperature zraka varirat će od 14 °C do 19 °C u Bosni, na jugu Hercegovine od 20 do 24 °C. Najviše dnevne temperature pretežno između 26 °C i 30 °C u Bosni, u Hercegovini do 35 °C.

Prolazno osvježenje, od utorka naredne sedmice zamjenit će uglavnom sunčani i sve topliji dani, ponegdje i vrući. U poslijepodnevnim satima i dalje su mogući lokalni pljuskovi i grmljavina.