Foto: N. M./ Sarajevska sehara

Ifet Feraget: “Ovdje se radilo o grupi za organizovani kriminal, da se zataška jedno očigledno ubistvo”

Advokat Muriza Memića, Ifet Feraget nakon današnjeg ročišta u Sudu BiH izjavio je da se uvijek može očekivati nešto što neko ne priželjkuje.

Kazao je da vjeruje da će Sud moći zaključiti na osnovu dokaza da se ovdje radilo o grupi za organizovani kriminal.

Cijeneći sadržaj dokaza i sve ovo što su tužioci iznijeli u završnim riječima mislim da bi se trebala očekivati osuđujuća presuda. Naravno, poštujem pretpostavku nevinosti.

Otvoreno je pitanje da li će Sud na osnovu provedenih dokaza moći zaključiti, a ja vjerujem da hoće, da se ovdje radilo o grupi za organizovani kriminal. Dakle, da su tri lica izvršila jedno ili više krivičnih djela u namjeri da se zataška jedno očigledno ubistvo.

Jučer nisam, a ni danas namjerno nisam prisustvovao, jučer zbog obaveza u Tuzli, ali me pogodilo stanje u kojem se nalazio gospodin Muriz Memić. Dake, sve ono što je Kadrija Kolić govorio u završnoj riječi, on je doživio kao provokaciju i mislim da je to potpuno očekivana reakcija oca kome je ubijeno dijete.

Da podsjetim Kadriju Kolića, nemam namjeru da ga učim, a ne mogu da ga natjeram da misli, ali da ga podsjetim samo da je Kantonalni sud odbio nalaz Ševala Kovačevića, kao nestručan, nelogičan, kontradiktoran u samom zaključku i suprotan svim materijalnim dokazima i svim saslušanim svjedocima.

Dakle, biti advokat nakon pravosnažne presude Vrhovnog suda i ranije dvije presude Kantonalnog suda, opisivati događaj na način koji je u sudskom postupku već isključen i na šta smo potrošili pet godina, sasvim sigurno vam ne daje za pravo da budete, ni on a ni ostali advokati, ponosni.

Evo da im pomognem, ponosan bi moglo značiti biti arogantan, umišljen ili narcisoidan. Ako su takvi, to je njihov izbor“, rekao je Feraget.

Podsjetio je da su postupci odvojeni i da ova presuda ne zahtijeva da ubica bude pravosnažno osuđen, već da praktično znači da onaj ko je pomagao ubici zna o kome je riječ.

Treba to više puta ponoviti. Ova dva postupka nisu u vezi jedan s drugim. Pomoć počiniocu nakon izvršenog krivičnog djela, to sudije znaju odlično, bolje nego ja, ne zahtijeva da je ubica pravosnažno osuđen. Dakle, to samo znači da onaj koji je pomagao ubici, on zna ko je ubica.

Kada takvo lice osudite, onda ste dali vrlo jasnu poruku da niko nema pravo ugrožavati integritet istrage, a to pogotovo znaju policajci. Zato se oni terete za jedno krivično djelo, a Alisa i Zijad Mutap za nešto drugo. Alisa Mutap za davanje lažnog iskaza.

Okolnosti slučaja su te koje će prevagnuti prilikom ocjene suda da li postoje elementi krivičnog djela pomoći počiniocu nakon izvršenog krivičnog djela. Kadrija Kolić, umjesto što broji svjedoke i utvrđuje brojno stanje svjedoka koji su vidjeli krvavu majicu, mogao je vidjeti da na brojnom stanju nedostaje krvava majica.

Svjedoka je dovoljno. Ta majica, ti snimci koji su uništeni, to staklo i sve ostalo što je podmetnuto, to se zove opstrukcija istrage i zbog toga se tim ljudima sudi. Jako puno toga je bitno za reći, pogotovo kad su u pitanju službena lica“, kazao je Feraget.

Dodao je da je Josip Barić primao različite izjave od Alise Mutap i nije reagovao.

Ističe da, ako je pravna ocjena djela bitna za policajca koju će garderobu izuzeti, onda on ponovo čini zloupotrebu.

Bez obzira koje je djelo u pitanju od Dženana ste izuzeli sve. Objasnite Sudu zašto od Alise niste izuzeli krvavu majicu. Mislim da je dovoljno jasno. Što se tiče snimaka i Hasana Dupovca, on snimak izuzima bez naredbe Suda, na to nema pravo, ni on ni bilo ko drugi od policajaca.

Kasnije se naredba vraća tom sudu i izdaje se naredba od drugog Suda. Ali ono što je najvažnije, snimak s kuće Šerifa Konjevića, odnosno snimaka ima više. Mi bismo, da smo imali te snimke, uštedjeli pet godina.

Dakle, na tom snimku se vidi i prednja i zadnja tablica tog kombi vozila koje ne pripada Ljubi Seferoviću. Ljubo Seferović je lažno priznao nešto što nije uradio i s tim će se, vjerovatno, pozabaviti Tužilaštvo u nastavku. Ali da smo imali taj i snimke s hotela “Crystal“ za koje je odgovoran Muamer Ožegović, sasvim sigurno da ne bismo izgubili pet godina. Sve ovo skupa je opstrukcija istrage.

Ako uništavate dokaze, a pozivate oštećene da vam kažu značaj tih uništenih dokaza, onda na neki način priznajete krivicu. Ja samo znam da Alisa Mutap nikad nije saslušana od Tužilaštva, onako kako to Zakon o krivičnom postupku nalaže.

Mislim, znam da je vještačena i da je nalaz doktora Kučukalića 3. marta 2016. godine bio da ona nema amneziju. Osnovna teza odbrane je amnezija kojoj nedostaje najbitnija komponenta, to je retrogadna amnezija.

To je doktor Dizdarević objasnio. Ako tome dodamo iskaz doktora Žuje da je ubica gledao Dženana u oči, pa samim tim i Alisu i ako dodamo sve ostale okolnosti ovog slučaja, a Sud neće donijeti odluku u odnosu na Alisu Mutap, samo na osnovu medicinske dokumentacije, iako je i ona već dovoljna, nego na osnovu svih okolnosti slučaja.

Prema tome, svjedok koji je potpuno svjestan, komunikativan i orijentisan sasvim sigurno zna ko je ubica, ko su napadači, ali razlozi zbog čega je njoj eventualno nuđen ili trebao biti ponuđen imunitet nisu uopšte relevanti za ovaj predmet“, ističe Feraget.

Kazao je da se ona tereti za davanje lažnog iskaza, jer je rekla da ih je udario auto, pa nakon toga da ih je napao neko sakriven iza drveta, i nakon toga da je izgubila svijest u momentu udarca, došla sebi u pola dva pred KUM-om.

A mi imamo najmanje sedam-osam svjedoka i kompletnu medicinsku dokumentaciju da je ona sve vrijeme bila svjesna, komunikativna i orijentisana. Istraga za ubistvo – očekujem da će ovo biti vjetar u leđa.

Sasvim sigurno da sve ovo što smo utvrdili ovdje upućuje na zaključaj da tužioci Kantonalnog tužilaštva moraju biti obuhvaćeni istragom na čelu s Dalidom Burzić. Situacija je, manje-više, jasna. Sve ono što nam ovdje nedostaje može se pripisati tužiocima na prvom mjestu, jer tužioci vode istragu, policijski službenici rade po nalogu tužilaca i svakako odgovaraju za zakon i pravdu.

Dakle, očekujem da će istraga biti intenzivirana. Očekuju se rezultati određenih istražnih radnji, o tome ne bih govorio“, poručio je Feraget.

Muriz Memić: “Tužilaštvo je dokazalo šta su radili, nakon sedam i po godina vidio sam Alisinu suzu”

Muriz Memić, otac ubijenog Dženana, danas se obratio nakon ročišta održanog u Sudu BiH.

Kazao je da je Hasan Dupovac bio na obdukciji i znao je da je riječ o ubistvu.

Nakon sedam i po godina, ona traži da šeta, a Dženan je pod crnom zemljom. Ona je spavala na željeznom krevetu, Dženan je ukopan.

Jako tužno i emotivno. Kasnije je skinula naočale, vidio sam i suzu kada se Hasan obraćao“, rekao je Muriz.

Muriz je istakao da je Tužilaštvo dokazalo šta se tu radilo, dodavši da Hasan Dupovac na jedan način prezentuje kako je on vratio naredbu Sudu.

Znao je. Bio je na obdukciji, znao je da je riječ o ubistvu, ali je 26. juna otišao u krvne delikte i diktirao izvještaje o saobraćajnoj nesreći, svjesno i namjerno, nije to šta bi bilo kad bi bilo. Znaju oni šta su radili.

Hasan Dupovac je meni rekao da ću više naplatiti. Hvatao se za džep, kaže ‘Svoj sam novac nosio’ od kuće da platim Renault Clio. Njegov advokat nije ništa dorekao šta je rekao.

Oni pročitaju šta njima odgovara. Danas da ste ih slušali, odgovara njima i vještačenje doktora Kemala Dizdarevića i dr. Abdulaha, sve im odgovara na njihov način“, kazao je, između ostalog, Muriz Memić.

Alisa Mutap Ramić iznijela šokantne tvrdnje: “Nudili su mi novi identitet i drugu zemlju”

Alisa Ramić (djevojačko Mutap) se po prvi put obratila tokom ročišta pred Apelacionim vijećem Suda BiH u predmetu “Zijad Mutap i dr.” u vezi sa slučajem stradanja Dženana Memića.

Nakon iznošenja završne riječi odbrane optužena Alisa Ramić se obratila riječima da će se osvrnuti na ono što je prošla.

Nemoguće je šutjeti osam godina. Prvo vam zatvore oca, uhapse vas, smjeste u izolaciju i samicu, spavate na željezu, odvedu vas nevoljko u bolnicu i pregledaju, počinjem da imam napade epilepsije, preglede nisu odobrili.

Nude imunitet, novo ime i prezime i drugu zemlju”, navela je Alisa Ramić i sjela.

Svi prisutni u sudnici su ostali u šoku nakon njenog obraćanja.

Ramić nije navela ko joj je nudi sve navedeno.

Tokom jučerašnjeg dana završne riječi iznijelo je Tužilaštvo BiH. Šta su sve rekli tužioci pročitajte ovdje.

Otac Dženana Memića, Muriz Memić optužio je advokata Kadriju kolića da mu je ismijavao dijete. Kolić je od medija tražio da se ti tekstovi izbrišu.