Milorad Dodik podnio prijavu protiv Christiana Schmidta i Dragana Prusine

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik podnio je prijavu protiv visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta i Dragana Prusine, direktora Službenog lista BiH.

Kako je naveo Dodik, krivičnu prijavu protiv Schmidta podnio je Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci jer se “već duže vrijeme neovlašteno bavi poslovima visokog predstavnika za šta nema odluku Vijeća sigurnosti UN-a”.

U namjeri da se Republici Srskoj nanese šteta, Schmidt se lažno predstavlja kao službeno lice znajući da nije imenovan u skladu s Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma. Time je on počinio krivična djela neovlašteno bavljenje određenim zanimanjem i lažno predstavljanje po članovima 310 i 313 Krivičnog zakonika Republike Srpske”, zaključio je entitetski predsjednik.

Dodik je naveo da je protiv Dragana Prusine podnio krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH jer je kao direktor Službenog lista BiH, “svjesno kršeći zakon, svojim uticajem, postupanjem i odlukama omogućio objavljivanje odluka takozvanog visokog predstavnika u Službenom listu BiH usljed čega je nastala teža povreda prava Republike Srpske”.

Prusina je time počinio krivična djela zloupotreba položaja i nesavjestan rad u službi po članovima 220 i 224 Krivičnog zakona BiH”, dodao je Dodik.