Nedim Sladić otkrio kakvo nas vrijeme očekuje u julu

Najpopularniji bh. meteorolog, Nedim Sladić, prognozira kakav bi juli mogli očekivati.

Podsjetimo, posljednji put je tačno najavio da nam dolazi toplotni val.

U prvoj dekadi mjeseca jula nastavlja se umjereno ljeto na Balkanu s kojim će biti prolaznih frontalnih poremećaja sa sjeverozapada donoseći prolazne pljuskove i grmljavinu. Istovremeno, snažan termobarički greben će za 7 do 10 dana izgledno usloviti velike vrućine na području Pirinejskog poluostrva i sjeverozapada Afrike uz temperature zraka širokopojasno iznad 40 stepeni.

Tu se i javljaju upitnici za dalje, hoće li prijenos vrelog zraka prema zapadu Evrope, ili na istok prema Balkanu, a zavisit će uveliko od razvoja WWB-a u Pacifiku koji bi se mogao odraziti na AAM“, napisao je Nedim Sladić na Facebook-u.

Šta kaže FHMZ?

Iako je previše rano da bi govorili o dužem vremenskom periodu ozbzirom da ponedjeljkom Federalni hidrometeorološki zavod ažurira izglede vremena za 15 dana, podsjetimo se kakve vremenske prilike prognoziraju za naredne dane.

Sutra će u Bosni i Hercegovini preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa slabom kišom u sjevernim, istočnim i južnim područjima, uglavnom prije podne.

Tokom dana, slabih padavina može bit jos samo na jugu i jugozapadu. U ostalim dijelovima nešto manje oblačnost i bez padavina.

Vjetar slab sjevernog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 12 i 18, na jugu zemlje do 20, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 23 i 30 stepeni.

U Sarajevu umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Prije podne sa slabom kišom. Jutarnja temperatura oko 13, a najviša dnevna temperatura zraka oko 24 stepena.

U ponedjeljak u Bosni i Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Razvojem oblačnosti, ponegdje na jugozapadu može pasti i malo kiše.

Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera.

Jutarnja temperatura zraka većinom između 12 i 17, na jugu zemlje do 19, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 26 i 32 stepena.

U utorak malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme. Tokom dana, razovojem oblačnosti sa kišom, pljuskovima i grmljavinom u Bosni. U Hercegovini bez padavina.

Jutarnja temperatura zraka većinom između 16 i 22, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 24 i 32 stepena.

U srijedu malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme. Razvojem oblačnosti sa kišom, pljuskovima i grmljavinom u Bosni. U Hercegovini bez padavina.

Jutarnja temperatura zraka većinom između 16 i 22, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 24 i 32 stepena.