Denis Bećirović: “Slijede novi opasni udari na Dejtonski mirovni sporazum”

“Ohrabruje početak konkretnog djelovanja OHR-a. Vrijeme je za primjenu Aneksa 1-A Sporazuma o vojnim aspektima mirovnog rješenja jer slijede novi udari Dodikovog režima”, kazao je član Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

Bećirović je podsjetio da su poslanici u manjem bh. entitetu izvršili “nezapamćen udar na temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

Organi bh. entiteta RS izvršili su nezapamćen udar na temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma i punopravnu članicu Ujedinjenih nacija – državu Bosnu i Hercegovinu.

U suštini riječ je o ponavljanju antiustavnih metoda koje je 1992. primijenio pravosnažno osuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić.

Ne postoji više niko u Bosni i Hercegovini i inozemstvu ko nije svjestan pogubnosti i opasnosti poteza koje vuče predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik.

Odluke Visokog predstavnika nisu kraj krize. Nisu ni početak kraja. Ovo je kraj početka. Pred nama su neizvjesne sedmice i mjeseci u kojima će se odlučivati o očuvanju mira i opstanku Dejtonskog mirovnog sporazuma.

U ovom momentu nema mjesta za bilo kakve slavodobitne izjave, ali ima mjesta za realni optimizam da ćemo udruženim snagama međunarodne zajednice i legalnih organa države zaštiti sve građane i narode Bosne i Hercegovine”, kaže Bećirović.

Smatra da međunarodna zajednica, svjedoci Dejtonskog mirovnog sporazuma i OHR moraju sada pokazati snagu i jedinstvo.

Gotovo tri decenije izgradnje mira i sigurnosti za sve ljude u Bosni i Hercegovini su neodgovornom i avanturističkom Dodikovom politikom dovedeni u pitanje, dodaje.

Ne treba se zavaravati nijednog momenta i pomisliti da će Dodikov režim stati nakon današnjih odluka OHR-a. Slijede novi opasni udari na Dejtonski mirovni sporazum prema direktnim instrukcijama Dodikovih mentora izvan granica Bosne i Hercegovine.

Mir, sigurnost i ustavni poredak Bosne i Hercegovine moraju se braniti svim raspoloživim pravnim i drugim legalnim sredstvima u skladu sa nacionalnim i međunarodnim pravom. To moraju činiti, prije svega, institucije predviđene Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH.

Pozivam zemlje svjedoke Dejtonskog mirovnog sporazuma da u narednom periodu ozbiljno razmisle o primjeni člana 1. b. Aneksa 1-A Sporazuma o vojnim aspektima mirovnog rješenja koji pruža jasnu međunarodnopravnu osnovu za efikasnije djelovanje i ponovni povratak stabilnosti i sigurnosti u Bosni i Hercegovini”, kazao je Bećirović.