Određen pritvor za 15 uhapšenih policajaca, jednom izrečene mjere zabrane

Općinski sud u Kaknju odredio je pritvor za 15 osumnjičenih lica pripadnika MUP-a ZDK u trajanju do mjesec dana.

Policajcu inicijala Č. F. izrekao je mjeru zabrane preduzimanja određene službene dužnosti iz čl. 140 a) stav 1. tačka a ) ZKP F BiH i mjeru zabrane sastajanja sa svjedocima i osumnjičenim iz čl. 140 a) tačka c) ZKP F BiH.

Nakon ispitivanja osumnjičenih od strane postupajućeg tužioca, isti je utvrdio da postoji osnovana sumnja da su navedena lica počinila predmetna krivična djela, te je stavio prijedlog za određivanje mjere pritvora, temeljem čl. 146. stav 1. tačka b) ZKP F BiH-pritvorski razlog, jer postoji osnovana bojazan da će osumnjičeni boravkom na slobodi uništiti, sakriti, izmjeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak ili da će ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, saučesnike i prikrivače, kao i temeljem čl. 146. stav 1. tačka c)-pritvorski razlog, jer postoji bojazan da će osumnjičeni ponoviti krivično djelo ili dovršiti pokušano krivično djelo ili da će učiniti krivično djelo kojim prijete, a za ta krivična djela može se izreći kazna zatvora najmanje od tri godine ili teža kazna, saopćeno je iz Tužilaštvo ZDK-a.

U akciji Meta 2 uhpšeno je ukupno 16 policijskih službenika, dok se za Mustafom Karamujom, koji se sumnjiči da je organizrao kriminalnu grupu u bjekstvu.

Karamuja nije policajac nego „kontroverzni biznismen“ i sumnja se da mu je dojavljeno o akciji hapšenja i za njim je trenutno raspisana potjernica.