U Brčkom proglašeno stanje prirodne nesreće zbog nevremena i Afričke svinjske kuge

Nakon 8. vanredne sjednice Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Zijad Nišić donio je Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće zbog olujnog nevremena koje je zahvatilo teritoriju Distrikta 19. 7. 2023. godine.

Iz Odjeljenja za javnu sigurnost navode da su sva odjeljenja Vlade Distrikta angažovana u punom kapacitetu na saniranju i otklanjanju šteta.

U toku je formiranje komisije za utvrđivanje štete s rokom prijave do narednog petka (28. 7. 2023. godine).

U skladu s najavama hidrometeoroloških zavoda apelujemo na stanovništvo da izvrše sve neophodne preventivne radnje i postupke s ciljem zaštite života i materijalnih dobara zbog najavljenog nevremena u kasnim poslijepodnevnim satima, danas 21. 7. 2023. i u noći sa petka (21. 7.) na subotu (22. 7.)“, navedeno je iz Odjeljenja za javnu sigurnost.

Također, istovremeno proglašeno je stanje prirodne nesreće zbog Afričke svinjske kuge.

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Zijad Nišić, nakon održane 8. vanredne sjednice Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, donio je Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće zbog Afričke svinjske kuge na području Brčko distrikta BiH.

Zadužuju se subjekti zaštite i spašavanja u Brčko distriktu BiH da postupaju po odredbama člana 37. stav (2) Zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća u Distriktu”, saopćeno je danas.