Prijedlozi naziva ulica i trgova u Srebrenici izazvali oštre reakcije

Prijedlog vijećnika u Skupštini Općine Srebrenica, člana SNSD-a, Radomira Pavlovića da jedan od trgova u Srebrenici nosi naziv 9. januar, izazvao je burne reakcije u javnosti.

Ovaj prijedlog je odbijen, jer nije zadovoljena zakonska procedura predlaganja.

Skupština Opštine Srebrenica u međuvremenu je formirala komisiju za izmjenu naziva ulica i naseljenih mjesta, piše BHRT.

Srebrenica je jedina općina u Bosni i Hercegovini koja još nosi nazive ulica iz prijeratnog perioda. Predsjednik Skupštine Općine Srebrenica Salko Tursunović kaže da nijedan prijedlog za izmjenu još nije u opciji.

Niko ne garantuje da će to biti prijedlozi samo sa srpskim imenima, da neće biti tu i bošnjačkih imena, da neće neko tražiti da se neka ulica zove Ulica žrtava genocida, ulica Nasera Orića, Hakije Meholjića, i tako dalje.

Mislim da to nije dobra stvar, da se spominju takva imena sa srpske strane koja se spominju, nije dobro ni sa naše strane“, rekao Salko Tursunović, predsjednik Skupštine Općine Srebrenica.

Predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS Alija Tabaković mišljenja je da bi, s obzirom na aktuelne političke prilike, moglo biti velikih neslaganja oko prijedloga za nazive ulica u Srebrenici.

Zbog potkusurivanja i sukobljavanja unutar srpskih političkih partija, ovdje se sada želi dokazati ko je veći Srbin od njih, ko će nametnuti opasniji, po nas Bošnjake, prijedlog i onda će to biti na kraju preglasavanje, zasigurno, s obzirom na to da imaju većinu i u komisiji i većinu u Skupštini Opštine Srebrenica i samim tim biće to prijedlozi – 9. januar, Trg Gorana Zekića“, kazao je Tabaković.

Iz Udruženja “Majke Srebrenice” izražavaju ogorčenost na mogućnost da bi neka od ulica ili trg mogli nositi ove nazive.

To je provokacija. Oni su znali kako ćemo mi reagovati i samo svaki put i često izbacuju neku negativu, kako će u Srebrenici povratnici biti razočarani“, istakla je Fadila Efendić, predsjednica Udruženja „Majke Srebrenice“.

Odbornik SNSD-a u Skupštini Opštine Srebrenica Radomir Pavlović u telefonskom razgovoru za BHRT je potvrdio da je njegov zahtjev odbijen i da sada čeka potez novoformirane komisije.

Odbornik SDS-a Momčilo Cvijetinović kaže da se nazivi ulica moraju mijenjati, a hoće li biti dogovora, kaže, ovisi o zainteresovanosti svih strana.

Srpska demokratska stranka do sada nije učinila nijedan potez u tom pravcu. Razmišljanja svojih imamo, ali čekamo, dakle, sjednice“, rekao je Cvjetinović.

Prijedloge za nazive ulice, kaže predsjednik Skupštine Općine Srebrenica, moći će dostaviti svi građani ove općine.