SAD stavile Aleksandra Vulina na crnu listu zbog trgovine drogom i oružjem

Ured za kontrolu strane imovine Ministarstva finansija SAD (OFAC) danas je stavio Aleksandra Vulina, šefa Obavještajne službe Srbije, na crnu listu.

Na stranici kancelarije za kontrolu strane imovine Ministarstva finansija SAD (OFAC) se navodi da je Vulin sankcionisan na osnovu Izvršnog naloga (E.O.) 14033, te da ovo “naglašava odlučnost Sjedinjenih Država da pozovu na odgovornost one koji su angažovani u korumpiranim poslovima i koji unapređuju sopstvene političke agende i lične interese nauštrb mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu”.

Ovi koruptivni poslovi olakšavaju ruske zlonamjerne aktivnosti u Srbiji i regionu”, naglašava se.

Ministarstvo neće oklijevati da cilja na aktere koji zloupotrebljavaju svoje položaje za ličnu korist, istovremeno potkopavajući efektivnu i demokratsku upravu na Zapadnom Balkanu“, rekao je podsekretar Trezora za terorizam i finansijsku obavještajnu službu, Brian E. Nelson.

Današnjem akcijom Aleksander Vulin se poziva na odgovornost za njegova koruptivna i destabilizujuća djela koja su također omogućila ruske zlonamerne aktivnosti u regionu”, dodaje se.

U obrazloženju se navodi da je Vulin “umješan u transnacionalni organizovani kriminal, ilegalne operacije narkotika i zloupotrebu javne funkcije”.

“Vulin je zadržao obostrano koristan odnos sa srbijanskim trgovcem oružjem Slobodanom Tešićem koji je označen od strane SAD, pomažući da se Tešićeve ilegalne pošiljke oružja slobodno kreću preko granica Srbije”, navodi se.

Ističe se da su Vulinovi postupci “unapredili korupciju u institucijama vlasti u Srbiji”.

Ova djela uključuju korištenje njegovih ovlaštenja za ličnu korist, uključujući umiješanost u lanac trgovine drogom. Iskoristio je svoje javne pozicije da podrži Rusiju, olakšavajući ruske zlonamjerne aktivnosti koje degradiraju sigurnost i stabilnost Zapadnog Balkana i pružajući Rusiji platformu za daljnji uticaj u regionu”, dodaje se.

Sankcije koje je Ured za kontrolu strane imovine Ministarstva finansija SAD (OFAC) uveo šefu Obavještajne službe Srbije Aleksandru Vulinu podrazumjevaju blokadu bilo kakve imovine koju on posjeduje na teritoriji SAD-a, ali i zabranu građanima SAD-a da posluju sa njim.

Vulin je sankcionisan na osnovu na osnovu naloga 14033 u kojem ga se optužuje za “saučesništvo u korupciji vezanoj za Zapadni Balkan” uključujući korupciju koja je “na bilo koji način povezana sa vladom na Zapadnom Balkanu” ili njenim službenicima.

Kao primjeri se navode “zloupotreba javne imovine, eksproprijacija privatne imovine radi lične koristi ili političkih ciljeva, ili podmićivanje”.

Kao rezultat današnje akcije, sva imovina i interesi u imovini gore navedene osobe, a koja se nalazi u Sjedinjenim Državama ili u posjedu ili pod kontrolom američkih osoba su blokirani i moraju se prijaviti OFAC-u”, navodi se, te se dodaje da su također blokirani svi subjekti koji su barem 50 posto u vlasništvu, direktno ili indirektno, pojedinačno ili u zbiru, jedne ili više osoba koje su sankcionisane.

Sve transakcije američkih osoba unutar (ili u tranzitu) Sjedinjenih Država koje uključuju bilo kakvu imovinu ili interese u imovini sankcionisanih ili na drugi način blokiranih osoba su zabranjene osim ako nisu odobrene općom ili posebnom licencom izdanom od OFAC-a ili izuzete.

Zabrane uključuju davanje bilo kakvog doprinosa ili pružanje sredstava, dobara ili usluga od strane, ili u korist bilo koje blokirane osobe, ili primanje bilo kakvog doprinosa ili pružanje sredstava, dobara ili usluga od bilo koje takve osobe”, navodi se.

Osim toga, finansijske institucije i druga lica koja se bave određenim transakcijama ili aktivnostima sa kažnjenim licem mogu biti izložena sankcijama ili biti predmet izvršne radnje”, dodaje se.