Video/ Rijetke Sarajlije danas u podne odlučile da uz zvuk sirena zastanu i odaju počast žrtvama genocida

Tačno u 12 sati danas su se oglasile sirene u Kantonu Sarajevu u znak sjećanja na genocid u Srebrenici koji je počinjen 11. jula 1995. godine.

Civilna zaštita KS ranije je uputila obavještenje o emitovanju jednominutnog signala za uzbunu i prestanak opasnosti.

Pozvali su sve građane da zastanu na trenutak i na taj način odaju počast ubijenim Srebreničanima i ovog 11. jula.

Naši reporteri zabilježili su ovaj trenutak i svjedočili kako su građani stali na jednu minutu, a vozači zaustavili svoje automobile i izašli iz automobila.

Nažalost, rijetke Sarajlije su odlučile da se zaustave i odaju počast svim žrtvama genocida u Srebrenici.

Ostaje pitanje da li je to zbog manjka informisanosti, iako su mediji više puta najavljivali u posljednja dva dana, ili je razlog nešto drugo.

@sarajevskaseharatiktok Rijetke Sarajlije zastale su danas i odale počast žrtvama genocida u Srebrenici #sarajevo #sarajevo🇧🇦 #srebrenica #srebrenica1995💔 #srebrenica🇧🇦 #sarajevotoday #sirena #siren ♬ original sound – Sarajevska sehara

Danas se u Srebrenici obilježava 28. godišnjica genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, a bit će ukopani posmrtni ostaci 30 žrtava.

Među 30 identifikovanih je nekoliko maloljetnika, a najmlađa žrtva je imala 15 godina, najstarija je u trenutku ubistva imala 65 godina, a tu su još i tijela oca i sina Vejsila i Hasiba Mujanovića.