Šokantne tvrdnje SDA: “NIP opozivom Mandića glasa protiv Konakovića, konačno obračun dvije struje u stranci”

“Opoziv načelnika Srđana Mandića koji je danas pokrenuo NIP je pokušaj ove stranke da se distancira i ‘opere ruke’ od načelnika kojeg su sami izabrali i koji je već sad službeno najgori načelnik općine Centar ikad”, poručili su iz SDA kao reakciju na inicijativu za opoziv načelnika općine Centar Srđana Mandića.

Kazali su da je Trojka obećavala velike promjene, a dobila dva opoziva i treći koji se sprema.

Na izborima 2020. godine Trojka je vodila brutalne napade na SDA i obećavala čuda i velike promjene, a građani su dobli njihovu sumanutu međusobnu borbu za podjelu izbornog plijena i na kraju opoziv svojih načelnika Mandića i Hadžibajrića te pripremu opoziva Tanovića, a od strane Naše stranke opoziv načelnika Ilidže Muzura”, navode iz SDA.

Projekat Trojke je nastao u Sarajevu, taj ekperiment danas doživljava svoj vrhunac štetnosti na državnom i federalnom nivou, ali u Centru počinje njen konačni kraj.

Podsjećamo javnost na izjavu predsjednika NIP-a Konakovića da je Srđan Mandić priča zbog koje je ponosan na svoje Sarajevo i kako je on ‘uneredio’ tadašnjeg načelnika i generala Armije RBIH.

Danas njegov NIP u Centru koji vodi sin Kemala Ademovića, uprkos Konakovićevom stavu da se ne ide u opoziv Mandića, glasa za opoziv.

NIP glasa protiv Konakovića, ironija ali i konačno pravda te početak obračuna dvije struje u NIP-u za prevlast u stranci”, dodaju iz SDA Centar.

Dodaju da odgovornost i “kaznu za štetu koju proizvodi Trojka, na nrednim izborima moraju podnijeti i Mandić i NIP”.

Odgovornost i kaznu za štetu koju proizvodi Trojka na narednim izborima podjednako moraju podnijeti i Mandić i NIP koji predvodi većinu u Centru, dok je SDP svakako samo nijemi posmatrač svih procesa.

SDA neće učestvovati u sukobu NIP-a i Mandića jer je naš odgovor jesmo li za opoziv svakako DA, ali pod uslovom da u istoriju loše vlasti zajedno idu i Mandić i NIP koji ga je izabrao na prošlim izborima”, dodaju u saopćenju SDA.

Nermin Nikšić: “Podrška SDP-a Mandiću je neupitna”

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić pružio je podršku načelniku Općine Centar Srđanu Mandiću.

Njegov opoziv pokrenut danas od vijećnika NiP-a, SBB-a i dijela nezavisnih.

U svijetu je osnova demokratskih procesa formiranje novih većina. Tako smo danas svjedočili i formiranju većine koja želi opoziv načelnika sarajevske Općine Centar Srđan Mandić.

Ne ulazeći u detalje ove inicijative, smatram da će riječ građana ipak biti presudna, kao što je bila i presudna pri izboru Srđana Mandića na izborima.

Moje mišljenje, a vjerujem i većine građana Centra, jeste da je Srđan Mandić jedan od boljih načelnika u Bosni i Hercegovini, a sigurno je puno bolji od svog prethodnika iz SDA.

Podrška SDP-a BiH je neupitna i uvjeren sam kako će iz, eventualnog, referenduma o njegovom opozivu izaći kao pobjednik“, istakao je Nikšić.

Alen Girt stao uz Mandića: “Centar nikad nije bolje izgledao, ne sumnjamo da će građani glasati protiv opoziva”

Alen Girt, šef Kluba vijećnika Naše stranke u Općinskom vijeću Centar, oglasio se danas na svom Facebook profilu, nakon što je prihvaćena inicijativa za opoziv načelnika Općine Centar Srđana Mandića i najavljen referendum za 17. septembar.

Kako je naveo, “do zahtjeva za opoziv dovelo je odbijanje Srđana Mandića da radi za interese pojedinaca u partijama koje ga žele smijeniti”.

Žao nam je što je do tog došlo jer će ostaviti posljedice na međustranačke odnose. S druge strane, nemamo razloga da sumnjamo da građanke i građani Centra neće izglasati Mandićev opoziv. Njegov ostanak na mjestu načelnika bit će tako još jedna velika pobjeda, a poraz onih koji ga neargumentovano opanjkavaju”, naveo je Girt, dodajući:

Centar poslije rata nikad bolje nije izgledao, a od Mandića nije bilo boljeg načelnika. Čvrsto stojimo uz njega”.

Podsjetimo, danas je prihvaćena incijativa za opoziv Mandić.

Za ovu inicijativu je glasalo 18 vijećnika, dva su bila suzdržana i jedan protiv.

Inicijativu za smjenu su pokrenuli vijećnici NiP-a, SBB-a i dio nezavisnih vijećnika.

Odnosi unutar trojke u Centru su već duže vrijeme narušeni, pa je NiP na kraju okrenuo leđa Srđanu Mandiću, koji je iz Naše stranke.

Oglasili su se i vijećnici Naroda i pravde u Općini Centar koji su iznijeli razloge zbog kojih su podržali incijativu za opoziv Mandića.

Podsjetimo da će se hitna sjednica Predsjedništva Naše stranke održati danas u 18 sati.

Ovu informaciju je potvrdio predsjednik Naše stranke Edin Forto.

Razlog je, očekivano, pokretanje postupka opoziva Srđana Mandića, načelnika Općine Centar.

Štagod odlučili, jedno je sigurno, stojimo uz načelnika“, naveo je Forto.