Vodeći zastupnici u Evropskom parlamentu pozivaju EU da “konačno uvede” sankcije Miloradu Dodiku

“Ne možemo više dopustiti da drski secesionist i njegovi sljedbenici… sistemski potkopavaju Bosnu i Hercegovinu”, poručili su zastupnici Europskog parlamenta u zajedničkoj izjavi.

Predsjedavajući Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta David McAllister (EPP, Njemačka), stalni izvjestitelj za Bosnu i Hercegovinu Paulo Rangel (EPP, Portugal) i predsjednik Izaslanstva Parlamenta za odnose s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom Romeo Franz (Zeleni, Njemačka), danas su izdali sljedeću izjavu:

“Najoštrije osuđujemo donošenje zakona u Narodnoj skupštini RS o neprovođenju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i izmjenama i dopunama Zakona Republike Srpske o objavljivanju zakona i drugih propisa, što je direktan udar na bh. ustavni poredak i eklatantno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Stoga pozdravljamo odluku visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu od 1. jula da opozove ove zakone, kao i izmjene Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine koje relevantnim tijelima za provođenje zakona i pravosudnim tijelima daju alate za pravilno djelovanje u slučaju pokušaja potkopavanja ustavnog poretka zemlje.

Također primamo na znanje izjavu visokog predstavnika na njegovoj press konferenciji 1. jula da ‘sve opcije ostaju na stolu’.

Međutim, u svjetlu krajnje provokativnih reakcija predsjednika Dodika i drugih vodećih funkcionera RS na ove odluke, hitno je potrebna dodatna akcija Evropske unije. Evropski parlament je u više navrata pozvao Vijeće da umjesto verbalnih izjava poduzme konkretne, ciljane mjere protiv onih koji nastavljaju namjerno i sistemski potkopavati ustavni i teritorijalni poredak Bosne i Hercegovine riječima i djelima.

Krajnje je vrijeme da EU i njene države članice konačno uvedu ciljane sankcije Miloradu Dodiku – koji je već pod sankcijama SAD-a i UK-a – i njegovim saveznicima, ako je potrebno i na bilateralnom nivou.

Vjerodostojnost EU je u pitanju. S obzirom na ozbiljnost situacije u Bosni i Hercegovini, Evropska unija se ne može samo verbalno pridružiti odlukama visokog predstavnika. Treba ih podržati konkretnim vlastitim inicijativama.

Dana 16. decembra 2022. pozdravili smo odluku Evropskog vijeća da se Bosni i Hercegovini dodijeli status zemlje kandidata kao značajan jednokratni poticaj na koji bi vlasti trebale brzo djelovati. Od tada smo vidjeli razvoj novog i pozitivnog zamaha.

Nakon posljednjih izbora, sve je spremno da vlasti zemlje nastave graditi na ovom zamahu, da hitno rade na 14 ključnih prioriteta i da istinski napreduju na putu integracije u EU.

Ne možemo više dopustiti da drski secesionist i njegovi sljedbenici, uključujući i entitetski parlament, sistemski potkopavaju zemlju i njenu budućnost u Evropi i dovode u pitanje mir i stabilnost.

Dugujemo to Bosni i Hercegovini, njenim građanima, regiji i sebi”, navodi se u saopštenju Evropskih parlamentaraca.