Bakir Izetbegović: “Alija ne bi popuštao, a ovo je moj emanet vama mladima”

Na Šehidskom mezarju Kovači je u organizaciji Asocijacija mladih SDA BiH obilježena 98. godišnjica rođenja Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine i osnivača Stranke demokratske akcije.

Prisutnima se u okviru programa obratio predsjednik SDA Bakir Izetbegović, koji je u uvodu svog obraćanja istaknuo da očuvanje sjećanja na Aliju Izetbegovića nije potrebno njemu, ali je potrebno sadašnjim i budućim generacijama.

Potrebno nam je da sjećamo vremena koje simbolizira njegovo ime. Naravno da nije Alija sam spasio Bosnu i Hercegovinu. Spasile su je stotine hiljada ljudi spremnih da godinama ginu i krvare u nevjerovatnoj borbi koju je Alija opisao kao ‘čudo bosanskog otpora’, ali sve se na kraju krajeva sublimira u neke simbole.

Te naše borbe, kojom je naš narod dokazao da zaslužuje biti politički faktor i da je u stanju izdržati ono što je naizgled neizdrživo, se vrijedi sjećati i to zbog nas samih, zbog našeg samopouzdanja i zbog ovakvih vremena u kakvim danas živimo“, kazao je Izetbegović.

Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, dodao je, Alija Izetbegović je bio prisiljen da brani bazične vrijednosti, živote i opstanak bošnjačkog naroda na ovim prostorima.

Govoreći o današnjem vremenu, Bakir Izetbegović je istaknuo da Alija Izetbegović “sigurno ne bi nikada popuštao onima koji nasrću na Bosnu i Hercegovinu.”

Ne smiju se davati bitne pozicije, ne smije se degradirati pozicija Bosne i Hercegovine, a oni koji su danas na vlasti to rade.

Alija Izetbegović bi stao na loptu, bez obzira šta misle stranci, međunarodna zajednica, sile i velesile i branio bi Bosnu i Hercegovinu i ne bi nikada popuštao“, poručio je Izetbegović.

Ni danas, dodao je, ne bi pravio ustupke i ne bi predao državnu imovinu, Ustavni sud BiH, Izborni zakon i sve one pozicije koje je aktuelna vlast predala političkim partnerima.

Stajao bi čvrsto i to je poruka mladima. Moj emanet vama mladima danas je da nikada ni pod kakvim uslovima ne pregovarate i čak sjednete za sto na kojem se pregovara o podjeli Bosne i Hercegovine.

O tome uopšte ne smije biti razgovora. Mi to dugujemo i ljudima koji su ukopani na Kovačima i svima onima koji su dali živote u odbrani Bosne i Hercegovine. Nikada se ne smije ni razgovarati o tome“, poručio je Izetbegović, saopštili su iz SDA, prenosi Fena.