Danas protest rudara ispred zgrade Elektroprivrede BiH u Sarajevu

Savez samostalnih sindikata radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine najavio je za danas proteste ispred zgrade Javnog preduzeće Elektroprivreda BiH.

Predsjednik SSSRR FBiH Sinan Husić nakon jučerašnje sjednice Predsjedništva SSSRRFBiH u Zenici najavio je da će protesti biti organizovani u periodu od 11 do 14 sati, a očekuje se dolazak blizu 500 radnika iz sedam rudnika Koncerna JP EPBiH.

Mi ne tražimo sutra da nas bilo ko prima. Mi dolazimo da iskažemo ogromno nezadovoljstvo naspram svega ovoga što se dešava. Sutra želimo kazati da smo ujedinjeni“, poručio je Husić.

Kako je rekao, pokušali su ih iz nekih struktura EPBiH usmjeriti na neke druge adrese, kako bi riješili pitanje isplate plaće za zeničke rudare.

Ali, mi kažemo: Rudari su uvijek na pravoj adresi i državo šta čekaš?! Ako i sutra ne urodi plodom, to što ćemo mi uraditi, država mora uraditi ono što treba država da uraditi i prestati muku i iživljavanje nad 830 radnika RMU Zenica“, poručio je Husić.

Podvukao je kako zenički rudari moraju dobiti plaću za juni, onako kako su prema Sporazumu potpisanom 3. jula, nakon prošlomjesečne obustave proizvodnje u tom rudniku, dobili i za mjesec maj.