Željka Cvijanović nakon što je završila na crnoj listi SAD: “Sankcije štancaju kao na traci, liče na trik da se umire Bošnjaci”

Željka Cvijanović, članica Predsjedništva BiH, izjavila je da joj “nekad te sankcije, koje Amerikanci štancaju kao na traci, više liče na trik da se umire Bošnjaci, nego da se zaista kazne oni kojima su namijenjene”.

Smatra da sankcije ne doprinose rješenju problema.

A pogotovo što one ne doprinose rješavanju nekog problema već su samo pokazatelj da ne postoji nikakva prava strategija, a ni volja da se zemlja uvede u ustavni red i političku stabilnost“, kazala je Cvijanović u izjavi za Srnu.

Glupost je ta neka nebuloza da morate prihvatiti da je normalno to da vam neki neizabrani stranac donosi zakone umjesto domaćih institucija, ili da vam stalno prijete nekim tužilaštvom zbog političkog stava, ili da vam mora postati normalno da vas neko sa strane sankcioniše jer ne volite kad vam stranci u Ustavnom sudu donose neustavne odluke.

Nikakve to veze nema sa Dejtonskim sporazumom, niti išta znači sa aspekta toga ko ga poštuje, a ko ne“, ocijenila je Cvijanović.

Dodaje kako joj je posebno zanimljiv dio obrazloženja kako su te sankcije usmjerene isključivo na pojedince, a ne na institucije ili pozicije u vlasti koje oni obavljaju.

Uopšte ne znam kako su to razdvojili, ali sa sigurnošću znam da će moj odnos prema ovim sankcijama u svakom slučaju biti veoma institucionalan“, poručila je Cvijanović.