I danas pakleno u našoj zemlji, na nivou cijele BiH aktivan narandžasti meteoalarm

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme, dok u centralnim i istočnim područjima po kotlinama ima magle.

Temperature zraka izmjerene u 08:00 sati iznosile su: Bjelašnica 14; Bugojno i Ivan Sedlo 16; Drvar, Livno, Široki Brijeg i Zenica 18; Sarajevo 19; Bihać, Sanski Most i Tuzla 20; Banja Luka 21; Doboj 22; Bijeljina 23; Trebinje 24; Gradačac i Mostar 25; Neum 27 °C.

Danas će u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. U jutarnjim satima po kotlinama i uz riječne tokove u centralnim i istočnim područjima će biti magle, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 32 i 39 °C.

U Sarajevu pretežno sunčano vrijeme. Najviša dnevna temperatura zraka oko 34 °C.

I dalje na snazi narandžasti meteoalarm

To što je kratki ljetni pljusak kratko osvježio dijelove naše zemlje ne znači da je meteoalarm stavljen van snage.

Naprotiv, i danas je na snazi narandžasti meteoalarm zbog visokih temperatura vazduha.

Poduzmite mjere opreza i pratite aktuelnu prognozu vremena. Očekujte ometanja u dnevnim rutinama i BUDITE SPREMNI obustaviti aktivnosti na otvorenom.

Budite spremni na visoke temperature koje će dovesti do zdravstvenih rizika među ugroženim osobama, na primjer starije i vrlo mlade osobe.

Slušajte i djelovati na savjet iz vlasti. Poslušajte i djelujte u skladu sa savjetima ovlaštenih organa“, glasi upozorenje za Sarajevo gdje će temperature da se penju i do 36 stepeni Celzijusa u pojedinim dijelovima.

U utorak nam stiže “jesen”

Meteorolozi su i ranije najavljivali, ali sada i potvrdili, da će se suho i vrelo vrijeme zadržati do početka naredne sedmice.

U subotu, sutra, će u Bosni i Hercegovini također pretežno sunčano i vruće. U jutarnjim satima po kotlinama i uz riječne tokove u centralnim i istočnim područjima će biti magle.

Vjetar slab većinom južnog i jugozapadnog smjera. U istočnim i sjevernim područjima Bosne vjetar istočnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 16 i 22 °C, na jugu zemlje do 25 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 33 i 39 °C.

U nedjelju u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano i vruće.

Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 17 i 22 °C, na jugu zemlje do 25 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 34 i 39 °C.

U ponedjeljak u poslijepodnevnim i večernjim satima jači pljuskovi praćeni grmljavinom se očekuju na području Hercegovine, zapadu i jugozapadu Bosne. U većem dijelu Bosne lokalno slabije padavine.

Vjetar umjerene jačine južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 16 i 21 °C, na jugu zemlje do 24 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 30 i 36 °C.

U utorak stiže osjetna promjena vremena i znatno niže temperature.

Preovladavat će djelomično vedro i nestabilno vrijeme sa pljuskovima praćenim grmljavinom.

Vjetar umjerene jačine južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 12 i 17 °C, na jugu zemlje do 20 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 21 i 27 °C.