Ministar Delić: “Novinari moraju imati slobodu da rade svoj posao bez straha za život”

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić oglasio se povodom napada na novinara Mirzu Derviševića u Brčkom.

Ukazao je na istraživanje koje kaže da su napadi sastavni dio života novinara i svakodnevnica.

Napadi na novinare, kažu istraživanja, su sastavni dio života novinara i nešto sa čim se svakodnevno susreću. Želim reći da nikad ni u kojem slučaju ne opravdavam nasilje, ne podržavam i ne prihvatam da je nasilje odgovor na život. Život je svet i s njim se niko ne bi smio igrati, niti ga dovoditi u pitanje”, kazao je Delić.

Ističe da novinari moraju imati slobodu da rade svoj posao bez straha za zdravlje i život.

Rade odgovoran posao i moraju biti cijenjeni zbog toga. Ali u skladu s odgovornošću moraju imati senzibilitet za teme koje također zadiru u živote drugih ljudi, posebno onih koji se ne mogu sami predstavljati i zauzimati za sebe.

Novinar će uvijek imati moju podršku, saradnju i razumijevanje, ali ću također očekivati da poštuje zahtjeve svoje profesije, odgovorno izvještava o osjetljvim temama jer u nekim slučajevima jedna pogrešna riječ može biti fatalna”, dodao je Delić.

To ne smijemo dopustiti i kao oni koji su upućeni jedni na druge moramo zajedno stati u odbranu onih čija prava se narušavaju i svi zajedno težiti popravljanju stanja, a ne kreiranju spektakla. Medijski spektakl traje nekoliko dana, ožiljci na onima koje taj spektakl dotakne su trajni”, kazao je ministar.

Još je poželio brz oporavak Derviševiću.

Odgovornost, privrženost, požrtvovanost i profesionalnost podržavam i podržavat ću uvijek. Napade i zlostavljanje, po bilo kojem osnovu, osuđujem i ne podržavam.

Novinaru iz Brčkog želim brz oporavak i nadam se da će napadač biti pronađen i adekvatno kažnjen”.

Podsjećamo, Mirza Dervišević, novinar iz Brčkog i vlasnik portala Times.ba, a široj javnosti poznat kao muzičar koji je izdao nekoliko albuma na našem i engleskom jeziku, sinoć je u sačekuši napadnut i pretučen.

Dervišević već nekoliko godina živi u Dohi (Katar), a u Brčko je stigao na odmor prije nekoliko dana kako bi posjetio svoju porodicu.