Oglasio se MUP RS o slučaju navodnog premlaćivanja maloljetnika u Osmacima

MUP Republike Srpske oglasio se nakon što je Jovo Jusić prijavio slučaj nasilja nad njegovim maloljetnim sinom Ajdinom koje su, kako kaže, izvršili policijski službenici stanice Osmaci, povratničkog naselja kod Zvornika.

Prijavu su, kako navode iz MUP-a RS, zaprimili jutros u 8:50 sati, a u njoj se navodi da su policijski službenici Policijske stanice Osmaci 22.08.2023. godine oko 08,30 časova nezakonito postupili prilikom uzimanja izjave od maloljetnog lica.

Policijski službenici su o događaju obavijestili Okružno javno tužilaštvo u Bijeljini, pod čijim nadzorom se preduzimaju sve mjere i radnje u cilju utvrđivanja činjeničnog stanja. Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske osuđuje svaki vid nasilničkog ponašanja, te u skladu sa tim, ukoliko se dokaže odgovornost policijskih službenika, sa istima će se postupiti u skladu sa zakonom, u smislu pokretanja disciplinske i krivične odgovornosti”, navode iz MUP-a RS.

Za izjave “pojedinih političkih zvaničnika iz reda bošnjačkog naroda” koji, kako kažu iz PU Zvornik, “ovaj događaj zloupotrebljavaju u dnevno-političke svrhe u cilju podizanja tenzija među građanima”, smatraju “neprimjerenim”.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je opredjeljeno za zakonito postupanje policijskih službenika u skladu sa datim ovlašćenjima prema svim građanima Republike Srpske, bez obzira kojem narodu pripadali”, poručuju iz MUP-a RS.

IPovodom ovog slučaja, narodni poslanici Ramiz Salkić i Amir Hurtić održat će u četvrtak s početkom u 12 sati, konferenciju za novinare u Narodnoj skupštini RS.

Ramiz Salkić o maltretiranju dječaka povratnika od strane policije RS: “Dokaz brutalnosti”

Ramiz Salkić, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, reagovao je na navode dječaka bošnjačke nacionalnosti o zlostavljanju od strane policije u Osmacima, poručivši kako je “brutalnost pripadnika policije entiteta RS prema maloljetniku u Osmacima, prema njegovom i svjedočenju njegovog oca, dokaz ostrašćenosti i brutalnosti entitetske policije kada su u pitanju Bošnjaci”.

Kako je poručio, ovdje je posebno simptomatično ispitivanje i zlostavljanje maloljetnika bez prisustva advokata ili staratelja, prema njegovom i svjedočenju njegovog oca, te pokušaj iznuđivanja priznanja prema želji policije.

Samo u ovoj godini svjedočili smo nizu napada i upućenih prijetnji prema Bošnjacima bez adekvatne reakcije policije. Sa druge strane svjedočimo brutalnosti i tendencioznom pristupu entitetske policije prema Bošnjacima.

Sve ovo je posljedica nikad provedene reforme policije i kontinuiteta djelovanja policije RS koji se veže za policijske strukture čiji su dijelovi presuđeni, pred Haškim sudom, da su počinili genocid nad Bošnjacima”, podsjetio je Salkić.

Nacionalna struktura zaposlenih u MUP-u RS nikad nije uspostavljena prema članu 97. entitetskog Ustava, kako je podsjetio, na implementaciji ovog člana nikada, dosljedno i principijelno, nisu insistirali predstavnici međunarodne zajednice, a posebno to nije činio OHR i visoki predstavnik čiji je primarni zadatak provođenje civilnog dijela Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Sve dok pripadnici takve policije pjevaju pjesme ‘za krst časni, za Nemanjiće, za Obiliće’, dok od 7.000 policajaca u MUP-u RS imamo 330 Bošnjaka teško da možemo očekivati objektivan i nepristrasan rad, kao i stvaranje sigurnog okruženja za Bošnjake od strane ovakve entitetske policije”, naveo je Salkić i dodao:

Obaveza je državnih bezbjedonosnih agencija, ali i OHR-a, da se uključe u osiguravanje sigurnog okruženja za Bošnjake u ovom entitetu nakon napada u Višegradu, Bratuncu, prijetnji u Bijeljini, Doboju, zadnjeg zlostavljanja dječaka u Osmacima.

Očito je da je policija instrument u rukama vlasti u ovom entitetu za dalji pritisak na Bošnjake što ima za posljedicu osjećaj nesigurnosti po ličnu i kolektivnu bezbjednost Bošnjaka u ovom entitetu.”

Video/ Teška ispovijest oca i sina iz povratničkog mjesta kod Zvornika, MUP RS tukao Ajdina bez razloga

Slučaj Ajdina Jusića (2009), maloljetnog dječaka iz mjesta Mahala u općini Osmaci, izazvao je mnogo pažnje danas u bosanskohercegovačkoj javnosti.

Naime, Ajdin Jusić (2009), maloljetni dječak iz naseljenog mjesta Mahala, tvrdi da su ga policijski službenici MUP Republike Srpske brutalno pretukli u policijskoj stanici Osmaci, zahtijevajući od njega da prizna navode o kojima kako on kaže ništa nije znao.

Ispovijest Ajdina i njegovog oca Jusa objavljena je na Facebook stranici Kanal 21. Ajdinov otac Juso ogorčen je na pristup policijskih službenika RS i traži da se cijeli slučaj ispita.

Oko devet sati sam dobio poziv u policijsku stanicu. Došli smo ja i otac, oni su nas razdvojili u dvije sobe. Mene su prisiljavali da priznam da sam nešto uradio što nisam. Stavljali su mi na stol oružje, lisicama me vezali, obarali, udarali, prste mi lomili…

Na kraju, htjeli su da me vode… Stavili su me u policijska kola, vodili me negdje, obilazili nešto i na kraju su me dovukli pred kuću”, kazao je Ajdin u ispovijesti koja je objavljena na Facebooku profilu ‘Kanal21’.

Prema izjavama Ajdinovog oca, dječak je bio priveden na informativni razgovor, ali ne u svojstvu osumnjičenog.

Međutim, umjesto da sa njim razgovaraju u mom prisustvu, službenici MUP RS odlučili su upotrijebiti nasilje kako bi iznudili priznanje od dječaka, odvodeći ga u odvojenu prostoriju”, navodi otac Juso.

Ajdin tvrdi kako je bio izložen fizičkom nasilju policajaca koje je je ostavilo fizičke i emocionalne traume na njega.

Pri povratku kući Ajdin navodi da se mnogo uplašio, tresao se i izgubio svijest, te je nakon toga zatržio medicinsku pomoć.

Detaljnije pogledajte u video izjavi.