Organizator protesta za Dodika pozvao na mirne blokade duž “entitetske granice”

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović pozvao je građane Republike Srpske da sutra u 18 časova dođu na “međuentitesku granicu” na mirno okupljanje koje organizuju kao podršku za Milorada Dodika i Miloša Lukića protiv kojih je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo optužnicu.

Podsjetimo, skup “Srpska pred sud” prvobitno je planiran ispred Suda BiH u Sarajevu, ali je MUP Kantona Sarajevo odbio njihov zahtjev iz sigurnosnih razloga.

Pozivam građane koji će krenuti iz naše Krajine da zajedno sa Dobojlijama i ljudima iz Posavine izađu na granicu sa Federacijom u Doboju. Da naš narod Semberije i Majevice to uradi u opštini Lopare na granici koja se nalazi na magistralnom putu M18 između Priboja i Tuzle.

Mi iz Podrinja, Birča i Sarajevsko – romanijske regije ćemo se okupiti ovdje u Istočnom Sarajevu, a narod Hercegovine će blokiratu granicu na putu Nevesinje – Mostar”, rekao je Radanović za RTRS.

Naveo je kako su skupom “željeli samo jedno” , a to je “da se omogući Srbima da iznesu svoj ljudski stav i svoju ljudsku i građansku brigu zbog nepoštovanja i nepostojanja prava i pravde tamo gdje bi je trebalo biti najviše, a to je u pravosudnim institucijama”.

Radanović kaže da nakon što su “dobili nemoguće uslove koje su se trudili da ispune”, MUP Kantona Sarajevo je odbio da izda odobrenje za održavanje skupa.

A nakon što smo jasno rekli da od njega ne odustajemo jer od samog početka nismo ni računali da će nam bilo ko iz Federacije pružiti bilo kakvu zaštitu, jutros smo od strane domaćih i jedne strane bezbjednosne agencije dobili upozorenje da su se isti oni koji su zabranili naš skup, umjesto da ga obezbjeđuju uključili u pripreme za nerede i napad na Srbe okupljene ispred tzv. pravosudnih institucija”, navodi Radanović.

Pozvao je na “mirnu obustavu saobraćaja”u trajanju od 30 minuta.