SDA: “Obilježavanje godišnjice ‘Oluje’ u Prijedoru je provokacija”

Stranka demokratske akcije u saopštenju za javnosti ističe da je obilježavanje akcije Oluja u Prijedoru provokacija i uvreda za žrtve nesrpske nacionalnosti u ovom gradu.

Za sve zločine počinjene u Bosni i Hercegovini ogromnu odgovornost snosi političko i vojno rukovodstvo Srbije. Svi strateški planovi za napad na Bosnu i Hercegovinu su kreirani u Beogradu.

Oficiri Vojske RS su tokom rata, a i godinama nakon toga, imenovani i dobijali plaće iz Beograda.

Stoga bi rukovodstvo Srbije, a posebno Aleksandar Vučić koji je veličao Ratka Mladića i zagovarao ubistvo ‘stotinu muslimana za jednog Srbina’, trebali pokazati kajanje i sa izrazima pijeteta dolaziti u mjesta poput Prijedora”, navedeno je iz SDA.

Također, iz SDA podsjećaju da su u Prijedoru počinjeni mnogi zločini nad nesrpskim stanovništvom ovog grada.

Prijedor je grad u kojem su vojska i policija RS-a, uz Srebrenicu i Sarajevo, počinile najmasovnije zločine.

Deseci hiljada protjeranih Bošnjaka i Hrvata; 3.176 ubijenih od čega je 102 djece; najveća masovna grobnica Tomašica; logori Omarska, Trnopolje i Keraterm u kojima je sadistički zlostavljano hiljade i ubijeno nekoliko stotina ljudi; bijele trake za Bošnjake po uzoru na Davidove zvijezde kojima su obilježavani Jevreji u nacističkoj Njemačkoj… samo su dio brutalnih masovnih zločina u Prijedoru, koji sadrže sve elemente genocida.

Uz sve to, vlasti u entitetu RS ne dozvoljavaju ni postavljanje spomenika, koji bi bio podsjetnik na ove zločine”, kažu iz SDA.

Osim toga iz SDA objašnjavaju da Prijedor nema nikakve veze sa operacijom Oluja.

Podsjećamo, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić te entitetski vrh RS i članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović prisustvovat će obilježavanju operacije Oluja u Prijedoru uz prisustvo SPC-a.