Broj stradalih u najjačem zemljotresu u Maroku porastao na gotovo 2.500, evo kako iz BiH možete pomoći

Privremeni bilans poginulih u prošlonedeljnom zemljotresu u regionu jugozapadno od turističkog grada Marakeša u Maroku, povećao se na 2.497, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Prethodni bilans dat sinoć bio je 2.122 poginulih.

Ministarstvo je u saopštenju objavilo novi bilans od 2.497 poginulih i 2.476 povrijeđenih.

Nacionalni centar za naučna i tehnička istraživanja sa sjedištem u Rabatu saopštio je da je zemljotres bio jačine 7 stepeni Rihterove skale i da se njegov epicentar nalazio u provinciji Al Hauz, jugozapadno od Marakeša, popularne destinacije za strane turiste.

Tamošnji mediji prenijeli su da je to najjači zemljotres koji je ikada pogodio Maroko.

Osim u Marakešu, podrhtavanje tla se osjetilo i u Rabatu, Kazablanki, Agadiru i Esauiri, što je izazvalo paniku među stanovništvom.

U februaru 2004. godine zemljotres jačine 6,3 stepena Rihterove skale potresao je provinciju Al Hoseima, 400 kilometara sjeveroistočno od Rabata, ubivši 628 ljudi i pričinivši ogromnu materijalnu štetu.

Ranije je 29. februara 1960. zemljotres je uništio Agadir, na zapadnoj obali zemlje, i ostavio više od 12.000 mrtvih, ili trećinu gradske populacije.

Kako građani BiH mogu pomoći narodu Maroka

“Merhamet” pokrenuo akciju prikupljenja pomoći narodu Maroka, pogođenom razornim zemljotresom.

Nakon katastrofalnog zemljotresa koji je pogodio Maroko, Muslimansko dobrotvorno društvo “Merhamet”, posredstvom turske partnerske humanitarne organizacije IHH, uputio je interventnu pomoć u hrani, vodi i lijekovima na postradalo područje.

Upravni odbor HO „Merhamet“ MDD donio je odluku o pokretanju humanitarne akcije „Pomoć narodu Maroka pogođenom razornim zemljotresom“.

Akcija, koja će trajati od 11. septembra do 11. oktobra 2023. godine, a provodit će se prikupljanjem novčanih sredstava u svim organizacionim dijelovima HO „Merhamet“ MDD u zemlji i inostranstvu.

“Merhamet” je otvorio HUMANITARNI BROJ telefon broj 17061. Pozivom na ovaj broj građani mogu donirati 2.00 KM.

Za potrebe ove akcije „Merhamet“ je otvorio i namjenski račun:

ZA UPLATE U ZEMLJI:

ASA Banka d.d. Sarajevo

Račun broj:1347201007213718 za uplate u KM

ZA UPLATE IZ INOSTRANSTVA (EUR):

Account with institution: TZBBBA22,

ZIRAATBANK BH DD SARAJEVO, BIH

Beneficiary customer:

1861211200188190

HO MERHAMET MDD

BISTRIK 2, SARAJEVO

BA 391861211200188190

Ili

Bank: Deutsche bank AG

Country: Germany

Maroko ne želi milionsku pomoć Francuske

Nakon najsmrtonosnijeg potresa u posljednjih 60 godina Maroko je prihvatio pomoć Španije, Britanije, Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Međutim, Marokanci nisu zatražili pomoć od Francuske uprkos tome što su ministri u Parizu rekli da su “spremni pomoći Maroku”.

Marokanski dužnosnici još nisu objasnili zašto nisu zatražili pomoć, a francuska ministrica vanjskih poslova Catherine Colonna pokušala je ublažiti nagađanja o razdoru između dvije zemlje. Ipak, diplomatski odnosi dviju zemalja posljednjih su godina zategnuti.

Maroko je bivša francuska kolonija, koja je bila pod kontrolom Pariza između 1912. i 1956. godine, ali sada je glavna tačka prijepora spor oko Zapadne Sahare.

Maroko želi da Francuska prizna njegov suverenitet nad tim područjem.

Dodatno, Marokanci zamjeraju Francuzima to što su poboljšali odnose s Alžirom, glavnim rivalom Maroka i još jednom bivšom kolonijom Pariza.

Čini se da su odnosi dvije zemalje pali na najnižu tačku u januaru kada je Rabat povukao svoje izaslanike iz Pariza nakon što je EU osudio kršenje ljudskih prava u Maroku.

Kako prenosi Index.hr, ministrica Colonna inzistira na tome da je Francuska i dalje “spremna pomoći Maroku”.

To je suverena odluka Maroka, a na njima je da odluče”, navela je ona.