Danas pretežno oblačno vrijeme i snažni udari vjetra, meteorolozi upozoravaju na moguće nove poplave za vikend

Jutros je u zapadni, sjeverozapadnim i jugoistočnim područjima Bosne umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a u ostalim područjima sunčano uz malu oblačnost.

Temperature zraka izmjerene u 08 sati iznosile su: Bjelašnica 10; Sokolac 12; Prijedor, Sanski Most, Zenica 15; Banja Luka 16; Drvar, Tuzla, Zvornik 17; Doboj, Ivan Sedlo, Srebrenica 18; Bijeljina, Livno, Široki Brijeg, Trebinje 19; Bugojno, Mostar 20; Sarajevo 22; Bihać 23; Neum 25 °C.

Danas će u zapadnim i sjeverozapadnim područjima Bosne preovladavatai pretežno oblačno vrijeme. U ostatku zemlje sunčano uz umjeren porast naoblake tokom dana.

Lokalni pljuskovi su moguća ponegdje u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne. Tokom noći jači pljuskovi sa grmljavinom se očekuju na zapadu i sjeverozapadu Bosne.

Vjetar slab do umjeren, povremeno sa jakim udarima, južni i jugozapadni. Dnevna temperatura od 26 do 32 °C.

U Sarajevu sunčano vrijeme uz umjerenu oblačnost.. Dnevna temperatura oko 29 °C.

Za veći dio zemlje aktivni su žuti meteoalarmi zbog jačih udara vjetra, te u bihaćkoj regiji zbog grmljavine.

Budite u toku sa aktuelnom vremenskom prognozom. Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom.

Budite svjesni krhotina koje nosi vjetar. Lokalne smetenje u aktivnostima na otvorenom su moguće usljed krhotina koje nosi vjetar“, glasi upozorenje za Sarajevo gdje se očekuju udari vjetra između 40 i 60 km/h.

Upozorenje je na snazi od 9 do 20 sati.

Snažne padavine za vikend i nova opasnost od poplava

U subotu, sutra, pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima kiša, jači pljuskovi i grmljavina se očekuju u zapadnim, sjeverozapadnim i djelimično centralnim područjima Bosne, a u ostatku dana i tokom noći u cijeloj zemlji.

Širom zemlje se očekuju inzenzivnije padavine, što može uzrokovati pojavu bujica i urbanih poplava. Vjetar slab do umjeren, povremeno sa jakim udarima, u sjevernim područjima Bosne sjeverni i sjeverozapadni, a u ostatku zemlje južni i jugoistočni.

Jutarnja temperatura zraka od 15 do 21, na jugu do 23, a dnevna od 19 do 25, na jugu i sjeveroistoku zemlje do 29 °C.

U nedjelju oblačno i osjetno svježije vrijeme sa kišom i lokalnim pljuskovima. U Hercegovini je moguća i grmljavina. Poslije podne padavine prestaju u Hercegovni, a do kraja dana ili tokom noći i u ostatku zemlje.

Vjetar slab zapadni i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 9 do 15, na jugu do 18, a dnevna od 11 do 16, na jugu do 22 °C.

U ponedjeljak pretežno oblačno vrijeme. U centralnim, istočnim, sjevernim područjima Bosne, na istoku i jugoistoku Hercegovine se očekuje kiša ili lokalni pljuskovi.

Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 10 do 14, na jugu do 17, a dnevna od 12 do 18, na jugu od 20 do 26 °C.

U utorak u Bosni i na sjeveru Hercegovine pretežno oblačno vrijeme, uz postepeno smanjenje naoblake poslije podne. Na jugu Hercegovine sunčano uz malu do umjerenu oblačnost.

Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 12 do 18, na jugu do 22, a dnevna od 17 do 23, na jugu do 27 °C.