Kako je Salko Zildžić dobio iskaznicu OSA-e i to počasnu?!

Hapšenje istaknutog člana SDA Salke Zildžića na graničnom prelazu u Srbiji zbog nedozovoljenog nošenja oružja u fokus javnost i u BiH stavilo je potpuno drugu stvar.

Prilikom hapšenja kod Zildžića je pronađena iskaznica Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Bosne i Hercegovine.

Utvrđeno je da je Zildžić nosio počasnu iskaznicu OSA-e.

U Pravilniku OSA-e BiH o Službenim iskaznicima u Članu 61. navodi se da se “Zaposlenim daju službene iskaznice čija se vrsta, oblik i sadržaj određuju posebnim propisom koji donosi generalni direktor Agencije.”

Počasne iskaznice prema pravilniku mogu dobiti samo bivši uposlenici OSA-e, pa je jasno da je ona koju Zildžić ima izdata mimo pravila, prenosi N1.

Osman Mehmedagić Osmica bivši direktor OSA-e imao je tzv. diskreciono pravo izdavanja počasnih iskaznica, što je značilo da on sam može donijeti procjenu i odluku da neko dobije ovaj dokument.

Takva se iskaznica većinom dodjeljuje penzionisanim pripadnicima službe koji prema procjeni direktora zaslužuju da je dobiju. Kako je Zildžić zaslužio utvrdiće istraga.

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić brzo je reagovao i zatražio od policijskih agencija BiH da izvrše reviziju svih izdatih službenih legitimacija.

N1 je poslao i službeni upit OSA-i i čekamo odgovore na pitanje ko je, kako i zašto Zildžiću dao iskaznicu. Pitanje je postoji li službena dokumentacija vezana za njihovo izdavanje i ko su ličnosti koje ove iskaznice imaju i koriste.

Na nelegalne radnje u Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH tokom mandata Osmana Mehmedagića nedavno je ukazao i ministar vanjskih poslova BiH, Elmedin Konaković. On je Mehmedagića optužio za brojna nelegalna prisluškivanja građana i političara.

Mehmedagić mu je brzo odgovorio i demantovao njegove navode, a podršku Mehmedagiću dao je i predsjednik SDA Bakir Izetbegović. Hoće li se Mehmedagić oglasiti po pitanju počasne iskaznice istaknutog člana SDA, “agenta” Zildžića ostaje da vidimo.

Zildžić je, podsjetimo, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH a u prošlosti je u fokus javnosti dolazio najčešće zbog incidenata koje je imao sa svojim političkim protivnicima.