Potvrđena optužnica protiv poznatih sarajevskih dilera

Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Mirze Baličevca, Elmira Rožajca, Mirnesa Bublina, Semira Humića, Edina Vrtića, Admira Vrtića, Asima Avdića, Envera Musića, Harisa Musića, Dževada Hubijara, Sanele Musića i Harisa Srne.

Terete se za krivična djela neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, dok je Enver Musić optužen i za krivično djelo nedopušteno držanje oružja,municije ili eksplozivnih tvari, saopćeno je iz Tužilaštva KS.

Terete se da su od 2019. do 2020. djelujući kao organizirana grupa nabavljali veću količinu opojne droge kokain, amfetamin, marihuanu i heroin koju su pakirali u paketiće od najlonske folije, potom skrivali, između ostalog pod zemlju i u konačnici prodavali konzumentima na području Kantona Sarajevo i Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Prodaju droge dogovarali su preko telefona i to u šifriranim porukama a svi optuženi, odnosno članovi grupe su imali jasan zadatak – od toga, ko se kontaktira, ko naređuje, ko prevozi drogu, kome se prodaje i ko uzima novac.

Sudu je predloženo trajno oduzimanje tri automobila i novac koji je pribavljen izvršenjem krivičnih djela.

Za glavni pretres predloženo je saslušanje 127 svjedoka, 10 vještaka i izvođenje oko 500 materijalnih dokaza.

Optuženi su uhapšeni u akciji FUP-a kodnog naziva “Lim 2”.