SDA: “Komšić i Bećirović moraju organizovati sastanak kako bi probosanske snage dale jedinstven odgovor”

Stranka demokratske akcije poziva izabrane članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željka Komšića i Denisa Bećirovića, da organizuju sastanak na koji bi bili pozvani predstavnici svih parlamentarnih probosanskih političkih stranaka.

Kako navode iz SDA na tom sastanku bi se trebao utvrditi zajednički odgovor na, kako kažu, aktuelne udare na ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine, na prijetnje njenom suverenitetu i teritorijalnom integritetu, te miru i stabilnosti, te odrediti „crvene linije“ ispod kojih se neće ići u procesima koji su pred nama, a koji se tiču izmjena Ustava, funkcionisanja Ustavnog suda BiH, Izbornog zakona, državne imovine i drugih vitalno važnih pitanja.

Također, naveli su da su iz ove stranke spremni uložiti svoje kapacitete u definisanje i provedbu neophodnih koraka kojima će se zaustaviti destruktivne politike koje ugrožavaju stabilnost države, te omogućiti nastavak njenog euroatlantskog puta.

Pitanje zaštite interesa države Bosne i Hercegovine mora biti iznad bilo čijeg ličnog ili stranačkog interesa.

Zbog toga trenutno stanje zahtjeva jedinstven, konkretan i snažan odgovor svih patriotskih snaga, kojim će se zaustaviti negativni trendovi i spriječiti katastrofalne posljedice po državu Bosnu i Hercegovinu, saopšteno je iz SDA.