Foto: SDA

SDA uoči protesta na “granici”: “EUFOR ima obavezu da spriječi obustavu saobraćaja na entitetskoj liniji”

Stranka demokratske akcije (SDA) najoštrije je osudila poziv vlasti entiteta Republika Srpska na današnje okupljanje građana na entitetskoj liniji i obustavu saobraćaja na 30 minuta.

Iz te stranke ocjenujuju da se ovim činom ne samo podižu međuetničke tenzije i narušava sigurnosna situacija u Bosni i Hercegovini, već se i direktno krši Dejtonski mirovni sporazum, odnosno Ustav Bosne i Hercegovine, kojim je propisano da entiteti neće ometati punu slobodu kretanja u cijeloj BiH.

Pozivamo EUFOR da reaguje u skladu sa mandatom propisanim Dejtonskim mirovnim sporazumom koji im, između ostalog, nalaže obavezu sprječavanja ometanja kretanja civilnog stanovništva.

U protivnom, snosit će odgovornost za kršenje Sporazuma i sve potencijalne negativne posljedice ovog čina“, navodi se u saopćenju SDA.

Ističu da je ograničavanje kretanja krivično djelo propisano Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine, te su iz SDA pozvali Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da, ukoliko se saobraćaj preko međuentitetske linije obustavi, procesuira sve odgovorne za taj protivustavni i nezakoniti čin, saopćeno je iz SDA.