Šta sve plaćamo kada registrujemo vozila, koliko ide državi, kolika su poskupljenja i šta tačno dobijamo?

Došlo je vrijeme na koje se spremamo godinu dana, a nikada ne možemo biti dovoljno spremni. Trebamo registrovati automobil, a ne znamo koliko ćemo s novim poskupljenjima morati izdvojiti teško zarađeni novac.

Velika većina vozača i ne shvata šta sve plaćaju da bi imali pravo da voze automobil u narednih godinu dana, ne znaju odgovore na mnoga pitanja, a trebali bi, posebno šta tačno dobijaju samom registracijom i osiguranjem vozila.

Registracija automobila u BiH zavisi od mnogih faktora, uključujući takse, naknade, tehnički pregled, polisu osiguranja i ostale administrativne troškove…

Ukupni troškovi registracije automobila u BiH mogu biti prilično visoki, posebno ako se radi o novijem ili vozilu s većom kubikažom, a vrijedi napomenuti i da se troškovi registracije mogu razlikovati ovisno o vrsti vozila i svrsi registracije jer je registracija teretnih vozila skuplja, ali i cijene polisa osiguranja i tehničkog pregleda mogu se razlikovati ovisno o osiguravajućoj kući.

Međutim, mnogi posebno ne znaju da veliki dio novca od registracija automobila odlazi “državi”, što je pomalo i kontroverzno obzirom da svi znamo u kakvom stanju su nam ceste i koliko se vozila kvare upravo zbog toga.

Sve odgovore na ova pitanja potražili smo kod stručnjaka, Amela Belke iz agencije za osiguranje “FA Auto“.

Kada govorimo o cijeni registracije i osiguranja vozila troškovi registracije zavise od vrste vozila, kubikaže vozila, snage vozila, broja sjedišta kao i vrste goriva. Osiguranje od autoodgovornosti zavisi od vrste vozila pa onda od snage ili broja sjedišta odnosno najveće dopuštene mase, ovo se primjenjuje po vrsti vozila, zavisno da si se radi o putničkom ili teretnom vozilu“, govori nam Amel.

@sarajevskaseharamedia Sve što morate znati o registraciji vozila! Znate li šta tačno plaćate kada registrujete vozilo, koliko “uzima” država, koliko je sada skuplje osiguranje i šta tačno dobijate registracijom? Saznajte u nastavku #Sarajevo #bosnaihercegovina #registracija #registracijavozila #auto #autocentar #voznja #sarajevotoday #sarajevo🇧🇦 #bosnia #bosna #bosnia🇧🇦 #bosnaihercegovina🇧🇦 #bosniaandherzegovina #kasko #osiguranje #policija ♬ original sound – Sarajevska sehara

Ono što nam Amel Belko napominje jeste da cijena registracije mora biti ista u osiguravajućem društvu ili zastupništvima i drugim agencijama.

Još jedna stvar koju mnogi vozači ne shvataju jeste šta dobijaju kada plate obaveznu policu osiguranja šta zapravo dobijaju i koja je razlika od kasko osiguranja, te šta utiče na cijenu osiguranja.

Obavezno osiguranje od autoodgovornosti odnosno obavezno osiguranje koje se mora platiti prilikom registracije vozila, je osiguranje koje je obavezno u cijelome svijetu. Pokriva štetu izazvanu vašim vozilom.

Bitno je napomenuti, obzirom da mnogi postavljaju to pitanje, jeste da cijena osiguranja ne zavisi od fizičkog stanja vozila, već je putničko vozilo vezano za policu osiguranja isključivo svojom snagom za većinu vozila, što opet pravi razliku ako vozila veći broj sjedišta i slično“, pojašnjava nam Amel.

Pitali smo se i gdje odlazi najveći dio novca vozača kada je u pitanju registracija vozila, te koliko u prosjeku vozači plate državu po registraciji vozila?

Pa u prosjeku 50 posto ide u osiguravajuće društvo, a 50 posto državi za troškove putarine, okoliša, vodoprivrede, i slično. Nekada je slučaj da ide više državi, a nekada osiguravajućem društvu.

Prosječna cijena registracije u FBiH je od 500 do 600 KM. To naravno znači da cijena registracije može biti i manja i veća.

Zavisno od početne police osiguranja koja može biti od 122 KM do 883 KM uz razne dodatne pogodnosti koje nudi naša agencija ‘FA Auto’ kao što su osiguranje putnika, zaštita bonusa police, osiguranje stakala na vozilu i slično, pa do troškova državi koji su u omjeru od 100 KM pa sve do otprilike 550 KM samo za troškove prema državi“, govori Amel.

Tu su i nova poskupljenja osiguranja vozila, i gotovo da niko ne zna koliko će skuplje registraciju u konačnici platiti.

Konkretno u Federaciji BiH cijena police osiguranja je veća za 6,2 posto, što znači da svi koji registruju vozila će od sada za toliko plaćati skuplje registraciju. To znači da ako je polica bila npr. 400 KM na taj iznos dodat ćete 6,2 posto. Tako se cijena osiguranja izravnala sa cijenom u Republici Srpskoj“, pojašnjava Amel.

Zanimalo nas je i šta struka preporučuje od dodataka na policu, te da li imaju neki savjet za sve vlasnike automobila.

Lično svima preporučujem da uz obavezno osiguranje izaberu i osiguranje putnika i zaštitu bonusa. Zaštita bonusa je osiguranje police bonusa koji najviše može biti 50 posto, a svaka šteta, u kojoj je osiguranik kriv, se vraća unazad 3 koraka. 

Naprimjer ako ste imali bonus od 50 posto i imali ste štetu u kojoj ste bili krivi, vaša polica će biti skuplja za 30 posto. Primjer ako je polica 416 KM i niste imali zastitu koja u prosjeku košta 30 do 40 KM godišnje, vaša polica će biti skuplja za 249 KM odnosno cijena ce umjesto 416 KM biti 665 KM“, navodi Amel i dodaje:

Možemo im preporučiti da izaberu osiguranje koje njima odgovara, izaberu provjereno osiguranje i da izaberu najlakšu mogucu varijantu, odnosno tamo gdje ih cijene i tamo gdje sve mogu završiti na jednom mjestu. Cijene registracije su iste za sve u FBiH.

To je ono što mi radimo, sve na jednom mjestu, najlakša i najbrža registracija u Sarajevu. bez ikakvih komplikacija i bez stresa. U našoj agenciji mogu da izaberu koju policu osiguranja i od kojeg osiguravajućeg društva. Ostalo je na nama. Vi nama povjerenje mi Vama sigurnost“, zaključuje Amel Belko iz “FA Auto”  agencije za osiguranje.