Akcija “Racija”: Najveća policijska akcija u prihvatnom centru za migrante u BIH, traže se ilegalni migranti

Sve policijske agencije sa nivoa Bosne i Hercegovine, te policajci iz MUP-a Kantona Sarajevo u Blažuju traže osobe koje nelegalno borave u migrantskom kampu.

Traga se i za ilegalnim naoružanjem, drogom, a cilj im je i da identifikuju one koji se bave krijumčarenjem migranata.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu su danas u saradnji sa policijskim službenicima Granične policije, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, MUP KS, Službom sa poslove sa strancima i OSA BiH pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Kantona Sarajevo započeli zajedničku operativno taktičku akciju pod nazivom “Racija” na području šireg lokaliteta prihvatnog centra Blažuj”, rekla je portparolka SIPA-e Jelena Miovčić.

Ovom akcijom je privremeno ograničeno kretanje unutar prihvatnog centra s ciljem pronalaska osoba koji tu borave ilegalno, ali i zbog pronalaska ilegalnog naoružanja, narkotika ili drugih predmeta koji potiču iz krivičnih djela ili mogu poslužiti za ugrožavanje bezbjednosti korisnika ili uposlenika prihvatnog centra Blažuj.

U ‘Raciji’ je angažovano oko 300 policijskih službenika iz navedenih policijskih tijela”, dodala je Miovčić.

Ovo je najsveoubuhvatnija policijska akcija koja se događa u nekom od migrantskih centara u Bosni i Hercegovini od početka migrantske krize.

Prema nezvaničnim informacijama već ima uhapšenih.

Spominje se da su do sada u združenoj akciji uhapšena dva migranta, kod kojih su pronađeni narkotici, dok najmanje 15 njih prijeti deportacija jer su na spisku osoba za kojima se traga zbog raznih krivičnih djela.