Više hiljada građana na protestu u srcu Sarajeva: “Zaustavite ubijanje Palestine i njene djece!”

Protest podrške Palestini, miru i protiv zločina i genocida nad Palestincima počeo je oko 11 sati u Sarajevu, na platouo prekoputa Vijećnice.

Na platou se okupilo više hiljada ljudi koji nose uglavnom palestinsku zastavu, ali i brojne transparente.

Palestina će biti slobodna, sloboda Palestini“, uzvikivali su okupljeni.

U 11.55 sati okupljeni su pozvani da učenjem Fatihe i minutom šutnje ili na neki drugi način se sjete ubijenih Palestinaca.

Sara, porijeklom iz Palestine obraćajući se prisutnima kazala je da potiče iz najljepše, ali i najtužnije zemlje.

Protjerali su nas, ubili su nas, ali nisu ubili Palestinu u nama. Naša Palestina će živjeti dok god ima ijedan Palestinac i nećemo stati. Mnoga djeca su sada u Palestini gladna, većina od njih se neće ni probuditi. Samo u Palestini majka nosi dijete dva puta, kada ga rodi i kada ga nosi u smrt. Zašto se izraelskom agresoru dozvoljava da ubija. Fala vam moa bh. braćo“, poručila je Sara.

Protest podrške Palestini bit će održan i u Tuzli s početkom u 14 sati.

Protestu osim gradonačelnice Karić prisustvuje zastupnik u Državnom parlamentu BiH Safet Kešo (SDA), profesor Enver Išerić (NES), pravni stručnjak Sifet Kukuruz…

Danas Sarajevo krvari, danas se Sarajevo solidariše s Gazom. Recite mi ko može trpiti 17 godina izolacije i zidova. Zar Palestinci nemaju pravo na slobodno kretanje, na slobodu, hranu, vodu, struju, da žive svoj život dostojno ljudskom biću. Sarajevo je ranije krvarilo, a ja sam svjedok toga. A danas ste svi vi tu da podržite Palestisnki narod, živjela Palestina“, poručio je doktor palestinskog porijekla Nabil Naser i dodao da bi volio da američka administracija uradi barem 20 posto za Palestinu od onog što je uradila za BiH.

Naser je zatražio da Netanyahu i njegovi generali budu osuđeni pred međunarodnim sudom za ratne zločine, nakon čega su okupljeni skandirali “ubice, ubice”.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić zahvalila se svima koji su došli i digli svoj glas za pravdu i istinu.

Sarajevo je uvijek bilo na pravoj strani historije, Sarajevo je uvijek bilo na strani ugroženih i pravdi. Mi najbolje znamo kako je biti bez vode i kako je kada djeca ginu. Sarajevo kao grad pod najdužom opsadom u historiji ima pravo stajati uz Gazu“, poručila je Karić.

Tražimo da nam se omogući da živimo, digni glas da se zaustav Izrael u činjenju genocida nad Palestinskim narodom. Ovo je sramota za cijeli svijet. Vrijeme je za mir, pozivam iz Sarajeva da se zaustavi rat, da Vijeće sigurnosti zaustavi rat i da se pronađe rješenje o dvije države. Ne želim da buduće generacije žive u ratu.

Molim vas, molim vas, molim vas da zaustavit rat. Palestinci su narod željni slobode, pružamo ruku izraelskom narodu i pozivamo izraelski narod da dignu glas protiv zločinca Netanyahua i Bidena koji Palestinu korisit za predizbornu kampanju“, poručio je Majed Maarouf, predsjednik Palestinske zajednice u BiH i dodao: “Nemojte nas nazivati teroristima, mi to nismo”.

Na brojnim transparentima koje nose okupljeni, traži se prestanak bombardovanja, sloboda za Palestinu, građani podsjećaju da je međunarodna zajednica nakon Srebrenice poručila nikada više, a da se dešava sada Gaza…

Također, na transparentima su i poruke da Izrael obustavi napade i slično.

Palestinska zajednica u BiH kao organizator protestnog okupljanja pozvala je građane da ovaj skup prođe u miru i dostojanstveno.