Aljoša Čampara o izbacivanju SBiH-a iz Vlade KS: “Mislim da nije opravdano, Trojka je trebala razmisliti”

Aljoša Čampara, zastupnik NiP-a u Skupštini KS, kazao je jutros da je Trojka trebala više promisliti prije izbacivanja SBiH iz vlasti u Kantonu Sarajevo.

Jučer je prihvaćena ostavka premijera Nihada Uka, što je stvorilo priliku za imenovanje nove Vlade KS, ovoga puta bez ministara iz SBiH-a.

Mislim da je Trojka napravila dobar koncept koji je pokazao da se može na taj način raditi i funkcionirati. Oni su sad odlučili da krenu dalje bez SBiH-a. Bojim se da to možda nije politički opravdan potez, iako je SBIH zaslužila neke stvari“, kazao je Čampara na gostovanju BHRT-u.

Na pitanje da li je Trojka pogriješila tim izborom, Čampara smatra da se trebalo više razmisliti prije odluke, jer se koalicioni kapacitet smanjio i on poslao opoziciji.

Trebalo je razmisliti najmanje. Evo zašto: Trojka je trebala povećavati koalicioni kapacitet. Mi ih sad guramo u opoziciju sa SDA i smanjujemo sebi kapacitet. Oni su sad podržali SDA-ovog kandidata u Starom Gradu. Trebalo je hladne glave razmisliti“, rekao je Čampara.

Dodao je da su o tome odlučivali kantonalni odbori stranaka Trojke, kao i da su možda članovi SBiH-a to zaslužili, jer su ostavili Trojku na cjedilu na federalnom nivou.

Vrijeme će pokazati jesmo li pogriješili. Mislim da je trebalo pokušati još, na drugi način. Oni jesu to zaslužili jer je dogovor bio da se ide i na federalnom nivou zajedno, tu su se ponašali nekorektno i ostavili Trojku na cjedilu. Ali mislim da smo trebali povećavati koalicioni kapacitet, a ne smanjivati ga“, zaključio je Čampara.