Erdogan: “Izraelska vojna operacija u Gazi odavno više nije samoodbrana”

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u četvrtak da je izraelska vojna operacija na Gazu kao odgovor na brutalni teroristički napad Hamasa od 7. oktobra postala “zvjerstvo” i da je odavno prošla tačku samoodbrane.

Napadi na Gazu odavno su prešli tačku samoodbrane. To je sada ugnjetavanje, zvjerstvo, masakr i barbarstvo”, kazao je novinarima u Ankari.

Najnovije Erdoganove izjave dolaze dan nakon što je rekao da Hamas nije teroristička organizacija već “grupa za oslobođenje i boraca koji se bore za zaštitu svoje zemlje i građana”.

Koliko ljudi treba umrijeti? Koliko djece? Koja vam je računica dovoljna?”, pitao je.

Turski predsjednik također je kritizirao Europsku komisiju i Ujedinjene narode zbog zalaganja za “humanitarnu pauzu”, a ne za prekid vatre.

Lideri država članica Europske unije sastaju se u četvrtak u Briselu kako bi razgovarali o krizi koja se razvija. Uoči sastanka, visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell nagovijestio je da će se blok zalagati za pauzu.

Dok se države članice EU uglavnom slažu da pomoć treba dopustiti u Gazu što je prije moguće, neki oklijevaju podržati prekid vatre zbog straha da ono ograničava sposobnost Izraela da se odbrani od terorističkih napada.