Evropski parlament uputio jasnu poruku: “Važno je razlikovati palestinski narod i teroriste Hamasa”

Evropski parlament podržao je danas pravo Izraela na samoodbranu, ali u skladu s međunarodnim pravom, te pozvao na humanitarnu pauzu i uspostavu humanitarnih koridora prema Pojasu Gaze.

Rezolucija o napadu Hamasa na Izrael i situaciji u Gazi usvojena je s 500 glasova za, 21 protiv i 24 suzdržana, nakon što je Evropski parlament u srijedu raspravljao o sukobu na Bliskom istoku.

Eurozastupnici su pozvali na “humanitarnu pauzu” i osudili su napade na civile i civilnu infrastrukturu kao opasno kršenje međunarodnog prava.

Evropski parlament u rezoluciji najoštrije osuđuje terorističke napade terorističke skupine Hamas na Izrael te izražava svoju podršku Izraelu i njegovom narodu i ukazao na potrebu da se “iskorijeni teroristički Hamas”.

Eurozastupnici priznaju pravo Izraela na samoobranu, ali napominju da “djelovanje Izraela mora biti strogo u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom”, kao i da je “važno razlikovati palestinski narod i njegove legitimne težnje, s jedne strane, i terorističku organizaciju Hamas i njena teroristička djela, s druge strane”.

Istu poruku poslala je predsjednica Evropske komisije Ursula Von der Leyen jučer na raspravi s eurozastupnicima.

Samo ako priznajemo bol izraelskog naroda i njegovo pravo da se brani, mi imamo vjerodostojnost reći da Izrael treba reagirati za demokraciju u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom“, istaknula je i dodala:

Ne postoji nikakav prijepor da moramo biti solidarni s Izraelom i moramo djelovati za humanitarne potrebe palestinskog naroda. To je najmanje što možemo učiniti za narod Izraela“.

Ponovila je da je “Hamas teroristička organizacija te da Palestinci također pate od njegovog terora”.

Ispred kluba zastupnika Evropske pučke stranke, Manfred Weber je jasno rekao da Evropa stoji uz Izrael bez ikakvih “ali”.

Ko god podržava teror Hamasa zapravo je neprijatelj Evrope. Moramo se ujediniti i podržati Izrael. Naša poruka je jasna: stojimo uz Izrael, mir i demokratiju“, rekao je jučer Weber.

Čelnica socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu Iratxe García rekla je jučer da izraelskog premijera Benjamina Netanyahua treba podsjetiti da se zločin ne brani zločinom.

Ultimatum da se milioni civila iz Gaze premjeste u samo nekoliko sati je potpuno neprihvatljiv“, rekla je.

Dodala je da “Izrael ima potpuno pravo boriti se protiv Hamasa i odgovoriti na strašan napad od 7. oktobra, ali mora poštovati međunarodno pravo”.