Foto/ Na Čengić Vili u Gradačačkoj ulici se pojavila lisica, građani u nevjerici šta su vidjeli

Kada nam se u određenom razmaku u junu javilo nekoliko građana Čengić Vile 1 i prijavilo da je vidjelo lisicu smatrali smo da su šanse veće da im se od psa učinila nego da je to moguće.

Od juna nismo više imali dojave građana o ovom slučaju, pa ni o slučaju u drugim naseljima, do sinoć kada je više građana prijavilo lisicu u Gradačačkoj ulici, odnosno na Čengić Vili 2 nasuprot gore spomenutog naselja.

U blizini Bosmala, tačnije kod garaža koje se nalaze pored Toplana lisica je sišla s Aneksa, te nastavila svoj put ka unutrašnjosti naselja. U tim trenucima kod garaža je bilo nekoliko vozila u kojima su bili putnici.

Jeste rijetkost, ali ne tolika, da lisice zalutaju na rubna naselja, ali nemamo informaciju da se do sada dešavalo da zaluta u urbana naselja.

Foto: Čitatelj/ Sarajevska sehara
Foto: Čitatelj/ Sarajevska sehara

Odgovore na ta pitanja potražili smo i od profesionalnih lovaca i moramo priznati da su i oni pomalo ostali u čudu.

Iz Lovačkog udruženja “Sarajevo” kažu da nisu imali tu prijavu, kao ni da im je poznato da je do sada lisica silazila u to naselje.

Navode da lisica i ne mora biti toliko opasna, te da se vrlo vjerovatno spustila iz Milinkladske ulice za hranom. Pojasnili su nam i da sada nemaju bebe, pa je i to razlog manje za brigu.

Ipak, rizik postoji, najviše zbog bjesnila jer tada i napadaju ljude, ali nam ističu da dugi niz godina nisu imali prijave. Ako kažemo da je bjesnilo neizlječiva bolest, jedini spas je vakcina ukoliko se primi vrlo brzo nakon ujeda, onda i treba biti na oprezu.

Iz Lovačkog društva “Ilidža” ističu da je za dijelove Ilidže to česta pojava, ali ne u naseljima poput Čengić Vile i Malte.

Navode i da ako građani primjete lisicu u takvim naseljima da je najbolje da se obrate općinama.