Hezbolah napao Izrael, Izraelci objavili snimak: “Uništili smo sjedište Hamasa”

Proiranski Hezbolah je preuzeo odgovornost za novu vatru s juga Libana na Izrael, koji je odgovorio bombardiranjem prekograničnih sela.

U saopćenju Hezbolah kaže da djeluje u znak solidarnosti s ofanzivom palestinskog Hamasa na Izrael.

Njegova je operacija odgovor na “cionističku agresiju” od ponedjeljka koja je uzrokovala smrt trojice militanata Hezbolaha u izraelskom bombardiranju.

Izraelska vojska je objavila da je bombardirala libansku teritoriju kao “odgovor na protutenkovske projektile kojima su gađani izraelski vojnici”.

Po libanskoj nacionalnoj agenciji za informiranje, izraelsko topništvo uz potporu dronova bombardiralo je okolicu nekoliko pograničnih sela u Libanonu, među kojima Dhayru i Yarin.

Stanovnici južnog libanskog grada Rmeisha rekli su da je izraelsko granatiranje pogodilo njihov grad, a sigurnosni izvor rekao je Reutersu da su izraelske granate gađale područje Dhayre.

Lokalna libanska televizijska stanicaAl Jadeed emitirala je slike oblaka bijelog dima koji izbijaju iz šumovitog područja u blizini domova i poljoprivrednog zemljišta u Dhayri.

Izraelske odbrambene snage (IDF) kažu da su pogodile Islamski univerzitet u Gazi – tvrdeći da se ono “koristi kao Hamasov kamp za obuku vojnih obavještajnih operativaca”.

Maloprije su borbeni avioni IDF-a napali važno operativno i vojno središte terorističke organizacije Hamas u Pojasu Gaze – Islamski univerzitet”, navodi se u najnovijem izvještaju IDF-a.

Rečeno je da se kampus također koristio za razvoj i proizvodnju oružja, a održavale su se konferencije kako bi se prikupila sredstva za njegove aktivnosti.

Univerzitet je održavao bliske veze s vodstvom Hamasa”, stoji u objavi IDF-a.