Nihad Uk podnio ostavku na mjesto premijera KS

Nihad Uk (Naša stranka) podnio je ostavku na mjesto premijera Kantona Sarajevo.

Saopštio je to danas putem svoje Facebbok stranice i najavio rekonstrukciju Vlade KS.

Upravo sam podnio ostavku na poziciju premijera KS, zvanično počinje rekonstrukcija Vlade. Ovaj proces ćemo završiti u narednih mjesec dana a do tada aktuelni saziv nastavlja raditi na započetim projektima.

Nakon što Skupština prihvati moju ostavku, predložit ću sastav nove Vlade koja ima podršku nove skupštinske većine”, rekao je Uk na FB stranici.

Ovo su najvjerovatnija imena novih ministara

Inače, ovaj proces se poprilično odužio, gotovo pa dva mjeseca od prvog pominjanja rekonstrukcije, a kao razlog se spominju i zahtjevi nezavisnih zastupnika koje predvodi Damir Marjanović.

Spominju se i turbulencije unutar same koalicije “Trojka”.

Stranka “Za nove generacije” i Damir Marjanović trebala bi dobiti dva ministarstva, a odavno je poznato da bi ministar finansija trebao da bude Afan Kalamujić, a Adna Bešić minsitrica visokog obrazovanja.

Inače, Bešić je nesuđena zastupnica u Skupštini KS obzirom da se prilikom brojanja glasova čekalo da li će ZNG da dobije dva mandata. Bešić je bila druga na listi i osvojila je 687 glasova.

Također, Bojan Bošnjak (Naša stranka) trebao bi doći na mjesto ministra komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša umjesto Almira Bečarevića.

Također, špekulira se i da će s pozicije ministra zdravstva u KS otići Haris Vranić (SDP).

Navodno, trebao bi ga zamijeniti stranački kolega Ademir Spahić.