Oglasila se stranka “Za nove generacije” o ostavci Uka, potvrdili medijske natpise o budućim ministrica

Pokret Za nove generacije oglasio se saopćenjem povodom ostavke premijera Nihada Uka i rekonstrukcije Vlade KS.

Kako navode, već ranije su potvrdili da us na poziv stranaka Trojke (SDP, NS i NIP) u proteklom periodu sudjelovali u razgovorima o rekonstrukciji Vlade Kantona Sarajevo.

S obzirom da je taj proces danas i zvanično pokrenut, a na osnovu ranije najavljenog medijskog djelovanja, potvrđujemo da je naš pokret, uz potporu samostalnoga zastupnika gospodina Redže Lemezana, a u dogovoru sa strankama Trojke, preuzeo obavezu predlaganja kandidatkinja i kandidata za pozicije ministrice i ministra u Ministarstvu nauke, visokog obrazovanja i mladih i Ministratvu finansija“, naveli su iz ZNG-a.

Navode da je Upravni odbor Pokreta na ranije održanoj sjednici jednoglasno podržao prof. dr. Adnu Mesihović kao kandidatkinju za ministricu visokog obrazovanja, nauke i mladih i dr. sc. Afana Kalamujića kao kandidata za poziciju ministra finansija u budućoj vladi Kantona Sarajevo.

Tako su i potvrdili naše informacije koje smo objavili još prošle sedmice o imenima budućih ministara.

Ukoliko i zvanično budemo pozvani da sudjelujemo u radu nove vlade KS od strane budućeg mandatara, pokret Za nove generacije će dostaviti i zvanične biografije predložene kandidatkinje i kandidata.

U cilju izbjegavanja bilo kakvih dodatnih špekulacija oko cijeloga procesa obavještavamo javnost da će se Pokret o ovom procesu sljedeći put zvanično oglasiti odmah po dostavljanju prijedloga za sastav nove vlade Skupštini Kantona Sarajevo od strane izabranog mandatara“, zaključili su.