Podrška Općine Centar za romsku djecu koja se redovno školuju

Općina Centar je u budžetu obezbijedila finansijska sredstva sa ciljem podrške redovnom školovanju romske djece, a tim povodom je danas u velikoj sali upriličen prijem za mališane i njihove roditelje.

Naime, riječ je o višegodišnjem projektu kojeg Općina Centar realizuje sa ciljem podsticanja redovnog školovanja romske populacije. Sredstva će biti iskorištena za nabavku školskog pribora za Rome koji pohađaju nastavu u deset osnovnih škola u Centru i Javnoj ustanovi „Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju“.

Općina Centar je u budžetu za 2023. godinu obezbijedila 10.000 KM za ovu namjenu.

U školskoj 2023/2024. godini u deset osnovnih škola na području općine Centar i u JU „Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju“ nastavu redovno pohađa 78 učenika Roma.

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić je prilikom uručivanja zaključaka naglasio da je ovaj vid pomoći učenicima romske populacije višegodišnja praksa ove lokalne zajednice, te su ove godine sredstva uvećana za dvadeset posto.

Riječ je o dodatnoj pomoći djeci romske populacije u iznosu od 120 KM. I na ovaj način vam pokušavamo obezbijediti bolje uslove za školovanje. Ove godine smo obezbijedili svim prvačićima i besplatne ruksake i školski pribor.

Općina Centar iako nema primarnu nadležnost nad osnovnim obrazovanjem, imajući u vidu probleme sa kojima se naš obrazovni sistem suočava, nastoji pružiti pomoć tamo gdje se ukaže potreba. Veliko nam je zadovoljstvo pomagati oblast obrazovanja jer je to najbolje uložen novac“, kazao je načelnik Mandić.

Prisutnima se obratio i predsjednik Udruženja „Kali Sara – Romski informativni centar“ Dervo Sjedić.

Koristim priliku da se zahvalim Općini Centar i načelniku Mandiću na podršci koju pružaju romskoj populaciji u procesu obrazovanja. Ova pomoć koju daje Općina Centar je izuzetno dobra, ali je još značajnije jer je Općina Centar jedina općina u Bosni i Hercegovini koja na ovaj način potpomaže romsku djecu u procesu obrazovanja.

Ponosan sam na sve vas jer na području općine Centar skoro sto posto djece su obuhvaćena procesom obrazovanja, što je daleko iznad prosjeka obrazovanja romske djece u Bosni i Hercegovini“, poručio je Sejdić.

Zaključke o dodjeli sredstava u iznosu od po 120 maraka je dobilo 34 učenika Osnovne škole „Hasan Kikić“, dvanaest učenika iz škole „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“, zatim devet učenika iz škole „Silvije Strahimir Kranjčević“, sedam učenika iz škole „Alija Nametak“, njih pet iz škole „Nafija Sarajlić“, po tri iz osnovne škole „Isak Samokovlija“ i iz Centra za slušnu i govornu rehabilitaciju, po dva iz škola „Safvet-beg Bašagić“ i „Šip“, te po jedan iz škola „ Musa Ćazim Ćatić“ i „Vladislav Skarić“.

Današnjem uručivanju zaključaka u ime Općine prisustvovali su Lejla Dizdarević pomoćnica općinskog načelnika za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport te vijećnik Denis Challenger.