U Sarajevu uhapšen Izudin Tahirović ubica Mirze Raščića, na dopustu pronađen s oružjem

Interventna patrola Policijske stanice Centar sinoć je, oko 18 sati, uhapsila Izudina Tahirovića, osuđenog na 17 i po godina zatvora zbog ubistva Mirze Raščića.

Kako je potvrđeno iz MUP-a KS za Dnevni avaz, Tahirović je uhapšen zbog nedozvoljenog držanja oružja.

Sve se dogodilo dok je Tahirović bio na dopustu koji mu je odobrio Kantonalni sud u Sarajevu. Tahirović je dobio prekid kazne do 5. decembra 2023. godine.

Podsjećamo, ubistvo koje je uznemirilo javnost u BiH dogodilo se 16. aprila 2015. godine u prostorijama Udruženja navijača FK Željezničar na stadionu Grbavica. Mirza Raščić je tog dana, sa svojim drugovima s tribine, u prostorijama Udruženja ”Plavih” prikupljao novac za gostujuću utakmicu FK Željezničar.

Prema izjavama svjedoka, Tahirović se sukobio s Amarom Zulićem, otišao iz prostorija Udruženja navijača i vratio se te ispalio četiri metka u pravcu Raščića, koji je sjedio u lijevom dijelu prostorije. Raščić je umro na putu prema bolnici, a Tahirović se iste noći u 3.20 sati predao pripadnicima MUP-a Kantona Sarajevo.

Prvostepenom presudom Kantonalnog suda u Sarajevu Tahirović je bio osuđen na 20 godina zatvora, ali je Vrhovni sud FBiH smanjio kaznu na 17 i po godina.

Vrhovni sud FBiH izrekao je pravomoćnu presudu Tahiroviću u septembru 2017. godine.

Tahirović je i ranije u dva navrata bio na slobodi i u oba slučaja rješenja je donosio Kantonalni sud Sarajevo. Bio je na slobodi u periodu od 26. marta do 26. aprila 2021. godine, te od 4. novembra 2022. do 4. februara 2023. godine.